Authentiek verfilmd verdriet

Gedurende een klein kwartier, op ongeveer een kwart van de speelduur van twee uur, maakt In the Bedroom zijn reputatie waar. Vijf Oscarnominaties (beste film, beste scenariobewerking, acteur Tom Wilkinson, actrice Sissy Spacek en bijrolactrice Marisa Tomei) behaalde het onafhankelijk van Hollywood geproduceerde regiedebuut van Todd Field, tot nu toe vooral bekend als de acteur die de pianist speelde in Eyes Wide Shut. Er is nauwelijks een Amerikaanse of Engelse recensie te vinden die niet de loftrompet steekt over Fields eerste lange speelfilm.

In dat kwartiertje wordt weinig gesproken, nog minder dan in de rest van de film. Na de plotselinge dood van een van de hoofdpersonen vangt Field verdriet in beelden die niet de verwachte emoties van de nabestaanden tonen, maar de momenten die daaraan voorafgaan, dan wel de ontkenning van rouwgevoelens. Dan is In the Bedroom inderdaad een authentieke, discrete film, die erin slaagt om als het ware tussen de regels door grote gevoelens te suggereren.

In het eerste half uur is In the Bedroom een heel gewone, beetje bleke film over een niet zo boeiend gezin in een dorp in Maine. Vader (Wilkinson) is een huisarts die het liefst op kreeft vist, moeder (Spacek) leert scholieren Bulgaars zingen, zoonlief (Nick Stahl) studeert voor architect en vrijt met oudere gescheiden vrouw (Tomei), waar zijn moeder de neus voor ophaalt. En alles baadt in het fletse licht van een lome zomer in Nieuw-Engeland. Het laatste half uur is nogal problematisch. We mogen de afloop natuurlijk niet verklappen, maar laten we zeggen dat Justitie weer eens nalaat de schuldigen van een misdaad passend te straffen en dat je dan als Amerikaans burger soms het heft in eigen hand moet nemen: dan lijkt de ambitie van Field wel om een Death Wish voor intellectuelen te maken.

Dat goede acteurs de hun geboden kans aangrijpen om onderhuidse emoties breed uit te meten, en dat Field gevoel heeft voor understatement, het valt niet te ontkennen. Maar als In the Bedroom echt unaniem gewaardeerd zou worden als een van de vijf beste films van het jaar, dan zou het niet erg goed gaan met de Amerikaanse cinema, dan wel met de mensen die daar een oordeel over moeten vellen.

In the Bedroom opent deuren naar gevoelens die doorgaans verborgen blijven, maar op zo'n clichématige en plechtstatige manier dat je de deur meteen weer dicht zou willen gooien. Op dat ene kwartier na, ligt het niveau nauwelijks hoger dan dat van een televisiefilm, gebaseerd op een `waar gebeurde geschiedenis'.

In the Bedroom. Regie: Todd Field. Met: Sissy Spacek, Tom Wilkinson, Marisa Tomei, Nick Stahl. In 9 bioscopen.

    • Hans Beerekamp