Adviseur Italiaanse regering vermoord

Marco Biagi, een hoge adviseur van de Italiaanse regering, is gisteren in Bologna door twee onbekende mannen vermoord. De 51-jarige econoom, adviseur van de minister Roberto Maroni (Arbeid), werd voor zijn huis doodgeschoten toen hij aan het begin van de avond op zijn fiets thuiskwam.

Volgens de politie heeft nog niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Zij houdt er rekening mee dat de moord verband houdt met de binnenlandse politiek. Biagi was betrokken bij omstreden voorstellen van de centrum-rechtse regering-Berlusconi om de regelingen voor het ontslag van werknemers te versoepelen. Daartegen groeide afgelopen weken het protest in Italië. ,,Er is momenteel veel verwarring en onenigheid [over de hervorming van de arbeidswet]. En dan gebeurt er zoiets afschuwelijks als dit. Dan kun je zelf je conclusies trekken'', aldus officier van justitie Luigi Persico.

Politiek Italië heeft geschokt gereageerd op de moord. President Ciampi verklaarde verbijsterd te zijn. Premier Berlusconi riep vanmorgen werkgevers en vakbonden op het overleg hervorming van het ontslagrecht te hervatten als ,,eerbetoon aan Biagi, een man van de dialoog''. De minister van Binnenlandse Zaken, Claudio Scajola, brak zijn bezoek aan de Verenigde Staten af.

De aanslag op Biagi lijkt op de moord in 1999 op Massimo D'Antona, destijds adviseur van de toenmalige linkse minister van Arbeid, Antonio Bassolino. Deze moord werd opgeëist door de opvolgers van de ultralinkse stadsguerrilla Rode Brigades.

Biagi lag volgens getuigen in een plas bloed naast z'n diplomatenkoffer. De in Bologna geboren Biagi was getrouwd en had een kind. Hij schreef regelmatig voor de Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore en werkte onlangs mee aan een boek over het Italiaanse arbeidsbestel.