Aangifte doen bij politie via internet

Bewoners van de Friese gemeenten Het Bildt, Franekeradeel en Harlingen kunnen sinds gisteren ook aangifte bij de politie doen via internet. De aangever wordt binnen vijf dagen thuis bezocht door de buurtagent, bij wie hij de aangifte kan toelichten en ondertekenen.

De proef van de politie Friesland duurt vijf maanden. Daarna wordt de internetaangifte mogelijk in de hele provincie ingevoerd.

Digitale aangifte is alleen mogelijk voor kleine delicten als winkeldiefstal, zakkenrollerij, vernielingen en verlies en diefstal van fietsen, brommers en andere goederen. ,,Het gaat om eenvoudige aangiftes van kleine, ergerniswekkende strafbare feiten waarbij de dader onbekend is en ook niet te traceren is. Zaken dus waarbij geen directe inzet van de recherche nodig is''. aldus politiewoordvoerder J. Admiraal.

De Friese politie wil de contacten met de burgers versterken en het gevoel van onveiligheid verminderen. ,,Door een huisbezoek hoor je vaak ook wat er speelt in een buurt'', aldus Admiraal. ,,Hoe meer informatie je als politie krijgt over welke kleine criminaliteit waar plaatsvindt, hoe meer zicht je krijgt op dadergroepen.''

Het bezoek van de buurtagent thuis bij een aangever past in het ,,gebiedsgebonden werken'', dat twee jaar geleden in Friesland werd ingevoerd. Aangifte doen via internet kost de burger minder tijd en moet daarom leiden tot een hogere aangiftebereidheid. Uit landelijk onderzoek blijkt dat slechts 31 procent van de mensen aangifte doet van een strafbaar feit. ,,Dat betekent dat de politie van bijna 60 procent geen informatie krijgt'', aldus Admiraal.