Zwemdiploma

Een beetje verlegen loopt het kleine mannetje achter de ererondesliert om het zwembad heen. De muziek schalt uit de speakers, de examencommissie heeft een nat pak gehaald en de verzamelde familie begeleidt de jonge sporthelden met ritmisch handgeklap. De vele autoritjes naar het zwembad en het eindeloos wachten zijn voorbij. Victor heeft zijn zwemdiploma behaald.

De zwetende vader met de videocamera herinnert zich bij de uitreiking zijn eigen zwemlessen. Een koud buitenbad, rillen bij zonsopgang en een drillende badmeester met haak. Voor hem indertijd geen cursus `watergewenning', gegeven door een lieve juf in een bad van baarmoederlijke temperaturen.

De vader trekt de blauwe plastic zakjes van zijn voeten. In de kleedkamer merkt hij dat de videolens beslagen is. Maar wat geeft het? Hij is beretrots.

    • Ernst-Jan Boddé