Weinig autonome groei Wolters Kluwer

Uitgever Wolters Kluwer heeft zijn groeidoelstellingen verder vooruit geschoven. Vorig jaar steeg de omzet autonoom slechts met 2 procent, waardoor een voorspelde groei van 6 procent volgend jaar niet gehaald zal worden. Ook de in augustus verwachte winstgroei (voor goodwill) voor 2002 van 10 procent blijkt niet haalbaar.

Voor 2001 verwacht het concern een winstgroei (voor goodwill) van 7 tot 9 procent. Dat heeft het concern vanmorgen bekend gemaakt. De omzet steeg vooral dankzij acquisities met 5 procent naar ruim 3,8 miljard. ,,We hebben vorig jaar voor ruim 500 miljoen euro acquisities gedaan', zei bestuursvoorzitter R. Pieterse vanmorgen in een toelichting. Hoeveel Wolters Kluwer dit jaar zal kopen, kon Pieterse niet aangeven. ,,Misschien voor eenzelfde bedrag als vorig jaar, misschien minder. We kunnen tot een miljard euro gaan als we willen.'

De winst van de uitgever daalde van 186 miljoen euro naar 140 miljoen euro. Deze daling was mede het gevolg van hogere afschrijvingen op goodwill. Het bedrijfsresultaat van het gehele concern nam toe met 3 procent tot 812 miljoen euro.

De autonome groei van het bedrijf bedroeg slechts 2 procent. Belangrijke divisies, als Legal, Tax and Business (juridische en fiscale uitgaven), in zowel Europa, Azië en de VS, vertoonden amper zelfstandige groei. ,,Wij willen in Duitsland onze juridische activiteiten verder uitbouwen. We hebben daarvoor een aanvalsplan opgesteld', zei Pieterse.

Wolters Kluwer heeft vorig jaar grote vooruitgang gemaakt met elektronisch uitgeven. In 2001 groeide de omzet uit internet en elektronisch uitgeven (cd-rom) met bijna 30 procent tot ruim 1 miljard euro. Het concern bouwde deze activiteiten uit volgens het oude recept van kralen rijgen: Wolters Kluwer kocht vorig jaar, vooral in de Verenigde Staten, 29 softwarebedrijfjes. Tot de aankopen behoorden onder meer Medi-Span en Loislaw. De eerste is een geneesmiddelendatabank, terwijl Loislaw een aanbieder is van elektronische diensten voor juridisch onderzoek.

De divisie International Health & Science had het begin vorig jaar moeilijk. Wolters Kluwer was daardoor genoodzaakt het management aan de kant te zetten. In de tweede helft van 2001 verbeterde de resultaten van deze divisie zichtbaar, volgens het concern.

Wolters Kluwer is van plan Kluwer Academic Publishers (KAC) uit die divisie te lichten en te verkopen. Deze divisie gaat zich geheel op de gezondheidszorg richten. ,,Kluwer Academic is een wetenschappelijke uitgever, maar te klein om echt mee te doen.' Het bedrijf is goed voor een omzet van 170 miljoen euro. Er werken zeshonderd mensen.

,,Het grootste onderdeel van Academic Publishers zit in Dordrecht, verder zijn er vestigingen in Boston en in New York.' Eerder kondigde de uitgever al aan Ten Hagen & Stam en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum te verkopen. ,,Wij hebben 50 procent van onze voorgenomen desinvesteringen nu gedaan.'