Weer uitstel beursgang T-Mobile

Deutsche Telekom stelt opnieuw de beursgang van zijn dochter T-Mobile uit. Als reden noemt het verlieslijdende Duitse telecombedrijf het slechte beursklimaat.

Het besluit maakt onderdeel uit van een pakket maatregelen waartoe de raad van bestuur gisteren samen met de raad van commissarissen heeft besloten. Zo zal het dividend met 40 procent worden verlaagd tot 37 eurocent en ,,duidelijk minder'' worden geïnvesteerd dan de 9,9 miljard euro waartoe aanvankelijk was besloten. Hoeveel minder, maakte Deutsche Telekom (DT) niet bekend.

DT zegt bovendien dat het er niet in slaagt zijn schuld van 61 miljard euro dit jaar tot 50 miljard euro te verminderen. Dat zal pas eind 2003 gebeuren, zegt DT.

Dit laatste komt voor beleggers niet als een verrassing. Eind vorige maand mocht DT van de Duitse mededingingsautoriteit zijn kabelnetwerken niet verkopen aan het Amerikaanse Liberty Media. Dat zou de concurrentieverhoudingen op de Duitse kabelmarkt verstoren. Door de mislukte overeenkomst liep Deutsche Telekom 5,5 miljard euro mis. DT zegt nu naar een andere koper te zoeken.

Begin deze maand maakte Deutsche Telekom bekend dat het in het afgelopen jaar diep in de verliezen is gekomen wegens dure overnames, met name in de Verenigde Staten, en hoge kosten in de mobiele telefonie. Het nettoverlies bedroeg 3,5 miljard euro tegenover een nettowinst van 5,9 miljard euro een jaar eerder.

Een nieuwe tegenslag voor DT kwam gisteren door een uitspraak van de Duitse toezichthouder op de telecommarkt. DT, de dominante speler op de Duitse markt, mag zijn concurrenten voor snel internetten maar eenderde van het bedrag in rekening brengen dat het voor het gebruik van zijn vaste-telefoonlijnen wil heffen.