Vrijwillig vertrek kost KPN half miljard

De vrijwillig vertrekkende medewerkers kosten KPN veel meer dan de mensen die gedwongen de deur uitgaan. Uit de resultaten die het telecombedrijf gisteren bekendmaakte blijken de 2.300 vrijwillige vertrokken mensen gemiddeld 213.000 euro `mee naar huis te nemen'. Diegene die ontslag krijgt aangezegd, moet met minder dan 55.000 euro genoegen nemen.

KPN maakte gisteren een historisch verlies bekend. Vooral een grote afwaardering op de Duitse dochter E-plus kwam het concern uit op een verlies van 7,5 miljard euro. In totaal heeft KPN vorig jaar 676 miljoen euro uitgetrokken om het aantal medewerkers met circa 5.200 mensen te reduceren. Omdat de belastingbetaler van dit bedrag een derde voor zijn rekening neemt, blijft er voor KPN netto 439 miljoen euro over.

Volgens een woordvoerder kloppen de bedragen, al kunnen individuele gevallen sterk afwijken van het gemiddelde. Vooral de mensen van 55 jaar en ouder kwamen voor vrijwillig vertrek in aanmerking: het geld wordt in die gevallen dan besteed als aanvulling op de ww-uitkering en op de vut-uitkering. Inclusief een eerder genomen voorziening van 50 miljoen euro hebben de vrijwilligen gezamenlijk bijna 500 miljoen euro te verdelen. Voor de ontslagen collega's blijft 159 miljoen euro over.

Het vertrek van de ruim 5.000 mensen vormt het eind van het reorganisatieprogramma Vision 2000. Aanvankelijk was het de bedoeling om alle 8.000 betrokken medewerkers intern te herplaatsen, maar door de verslechtering op de telecommarkt was dat niet mogelijk.

Eerder kwam de bank ABN Amro in het nieuws wegens haar zwaar gesubsidieerde vertrekregeling. Aan het begin van dit jaar bleken bijna 7.000 mensen bereid te zijn om tegen een aantrekkelijke financiële vergoeding te vertrekken. Bij de bank konden de vrijwilligers een gemiddelde premie tegemoet zien van 33.000 euro. Opmerkelijk hierbij was, dat ABN Amro eenderde van de medewerkers uitzonderde van deze regeling. Zij kregen van de bank het predikaat `onmisbaar' mee.