Vorming van Rotterdams college mislukt

De college-onderhandelingen tussen Pim Fortuyn (Leefbaar Rotterdam), CDA en VVD in Rotterdam zijn vastgelopen. Het CDA wil alleen verder praten als de PvdA bij de onderhandelingen wordt betrokken. Fortuyn weigert dit. D66 haakte eerder al af.

Dat is de uitkomst van het derde gesprek tussen deze partijen, dat gisteren plaatshad. Een eerste, aftastend gesprek had plaats in het weekeinde na de verkiezingen waarbij Leefbaar Rotterdam de grootste partij van de stad werd. Een tweede gesprek, vorige week vrijdag, was openbaar. Ook alle andere partijen waren daarbij. Het gesprek van gisteren was opnieuw besloten.

Het CDA heeft bij al deze gelegenheden gezegd dat de PvdA bij de collegevorming moet worden betrokken. De VVD zou in zo'n college niet nodig zijn, aldus het CDA. De VVD viel bij de verkiezingen terug van negen naar vier zetels en was de grootste verliezer in de stad.

Fortuyn zei gisteren dat een college met Leefbaar Rotterdam, CDA en PvdA ,,kiezersbedrog'' zou zijn. ,,Kiezers die PvdA hebben gestemd, deden dat in de overtuiging dat die partij niet met ons wilde besturen.'' PvdA-lijsttrekker Els Kuijper en PvdA-wethouder Hans Kombrink hebben in de aanloop naar de verkiezingen gewaarschuwd voor het `gevaar' Fortuyn. Fortuyn gisteren: ,,Ze vonden ons verwerpelijk. Met Leefbaar Rotterdam kunnen we de Tweede Wereldoorlog overdoen, dat was het zo ongeveer.''

Fortuyn zei ,,de opdracht nu terug te geven'' aan de PvdA. Hij verweet het CDA ,,halsstarrigheid''. Fortuyn: ,,Ik besef mijn verantwoordelijkheid. Maar andere partijen hebben ook een verantwoordelijkheid.'' De PvdA weigerde gisteravond het voortouw te nemen bij de college-onderhandelingen. De PvdA wil dat Leefbaar Rotterdam ,,programmapunten formuleert'' voor een ,,inhoudelijke verkenning'', aldus een verklaring die gisteravond uitging.

CDA-leider Van der Tak zei na afloop van de besloten bijeenkomst: ,,Wij denken dat, als je dingen wilt veranderen in de stad, je een breed draagvlak en dus een brede coalitie nodig hebt.'' Van der Tak zei te vrezen dat bij een college met de steun van niet meer dan 25 van de 45 raadsleden ,,regelmatig torentjesoverleg'' nodig is. VVD-voorman Janssens deed ,,een dringend beroep'' op Leefbaar Rotterdam en CDA ,,er samen uit te komen''.