Vechten in Afgahnistan gaat nog door

De Amerikaanse strijdkrachten hebben ,,nog een hoop te vechten'' in Afghanistan. Dat heeft de president Bush gisteren gezegd. Operatie Anaconda is voorbij, maar moslim-extremisten blijven actief.

Hoewel het grootste geallieerde grondoffensief van de oorlog in Afghanistan gisteren officieel is beeindigd, heeft president George Bush aangekondigd dat mogelijk meer militaire operaties zoals Anaconda zullen volgen. Bush bedankte tijdens een werkbezoek aan de Amerikaanse staat Missouri de Amerikaanse troepen voor hun inzet tijdens de 17-daagse militaire operatie in het hooggebergte van Zuidoost-Afghanistan. Hij waarschuwde echter voor een aanhoudende strijd. ,,Dit zijn moordenaars, ze haten Amerika, ze zijn meedogenloos. Maar dat zijn wij ook, en we zullen meedogenlozer zijn dan zij zijn.''

Bewijs van de onverminderde activiteit van vermeende leden van de terreurgroep Al-Qaeda en aanhangers van het verdreven Talibaan-regime, was de aanval van zondag op een konvooi van vluchtende moslim-extremistische strijders in het oosten van Afghanistan. Bij het bombardement door de Amerikaanse luchtmacht, zo werd gisteren bekend, zouden zestien moslimstrijders zijn gedood. Even ten westen van de Zuid-Afghaanse stad Kandahar zouden bij een inval nog eens 31 mogelijke Al-Qaeda-leden zijn opgepakt.

Tommy Franks, de Amerikaanse commandant van het geallieerde optreden in Afghanistan, prees de successen van Operatie Anaconda, maar ook hij heeft gezegd dat meer operaties zullen volgen. ,,Het is mogelijk dat Al-Qaeda en Talibaanstrijders hergroeperen in verschillende delen van Afghanistan. Daarom zeggen we ook niet dat het [de militaire operatie in Afghanistan] voorbij is.''

Kritiek op de mogelijke ontsnapping van vele honderden moslimextremistische strijders uit de Shahi Kot vallei heeft Franks van de hand gewezen. Ook heeft hij geweigerd concrete uitspraken te doen over het aantal omgekomen moslimstrijders. Frank Hagenbeck, commandant van de grondtroepen in Afghanistan bagatelliseerde de kritische berichten over de kwestie. ,,Ontsnapt? Natuurlijk zijn er een aantal mensen die Shahi Kot hebben weten te verlaten. Maar ik weiger mij aan te sluiten bij de veronderstellingen dat grote aantallen zijn ontsnapt.''

Gedurende de bijna zes maanden dat de militaire campagne in Afghanistan voortduurt, zijn geen prominent leiders van Al-Qaeda of de Talibaan gepakt. De Amerikaanse krant The Washington Post heeft vandaag wel bericht dat een prominent Al-Qaeda-lid, de nummer 22 op de lijst van 'meest gezochte terroristen' van de Amerikaanse inlichtingendienst, in handen is van de autoriteiten in Soedan. De man, Abu Anas Al-Liby, wordt verdacht van medeplichtigheid aan de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998 en de mislukte moordaanslag op de Egyptische president Hosni Mubarak in 1995