`Unieke' Inca-stad in Peru ontdekt

In het Peruaanse Andes-gebergte is een Inca-stad van ongekende omvang ontdekt. De stad, die tenminste vijfhonderd jaar oud is, werd in 1999 al waargenomen, maar kon niet worden bereikt. De Britse onderzoeker Peter Frost heeft de stad inmiddels wel onderzocht.

De stad bevat een niet eerder aangetroffen verzameling bouwwerken en objecten uit de Inca-periode. Volgens expeditieleider Frost haalt de ontdekking bestaande theorieën over de Inca-expansie mogelijk onderuit

De nederzetting, die zich uitstrekt op een bergflank in de zuidoostelijke Andes in Peru, is de grootste vondst sinds 1964. Toen ontdekte de Amerikaanse Inca-specialist Gene Savoy de Inca-hoofdstad Vilcabamba. De pas ontdekte stad ligt dicht bij Machu Picchu, Peru's beroemdste Inca-ruïne en belangrijkste toeristische bestemming. Lokale Indianen, die de plek Corihuayrachina noemen, wisten al lang van het bestaan van de stad. Maar de grote waarde van de plek is nu pas duidelijk geworden.

Frost had de nederzetting in 1999 al zien liggen toen hij rondtrok in nabijgelegen gebergte. Maar hij wist de plek in het onherbergzame en afgelegen gebied pas twee jaar later te bereiken.

De bloei van het Inca-rijk duurde tot de komst van de Spanjaarden in Latijns-Amerika in 1532. Velen ontvluchtten hun Spaanse agressors en weken uit naar de hoge bergen van de Andes. Volgens Frost is dat de reden waarom de nederzetting relatief ongeschonden is gebleven ,,Waarschijnlijk zijn de Spaanse veroveraars hier nooit geweest'', aldus Frost.

Alfredo Valencia, een Peruaanse archeoloog die heeft deelgenomen aan de expeditie, zegt dat Corihuayrachina veel groter is dan werd aangenomen. De stad strekt zich uit over zes vierkante kilometer en ligt op meer dan 3000 meter hoogte. ,,De natuurlijke schoonheid is adembenemend.'' Het complex bevat een kanaal van acht kilometer lang en een platform wat waarschijnlijk is gebruikt voor religieuze ceremonies.

Het expeditie-team van Frost voert nu onderzoek uit naar de vele gevonden potten, stenen instrumenten en menselijke resten op de plaats. Frost hoopt daarmee vragen te beantwoorden over hoe de Inca's van Corihuayrachina leefden, en waarom ze zo'n onherbergzame plaats kozen.