Topman Eredivisie noemt sanering onvermijdelijk

Hans Herremans, voorzitter van de Eredivisie NV (ENV), voorspelt een natuurlijke sanering in het betaalde voetbal. ,,Een aantal clubs staat op springen en we moeten ons afvragen of Nederland niet te klein is voor 36 betaalde voetbalclubs'', zegt Herremans. De KNVB maakte gisteren bekend dat de verenigingen ruim 26 miljoen euro verlies hebben geleden over het seizoen 2000-2001. Vooral in de eerste divisie gaan clubs gebukt onder de salarisposten voor de spelers, die de afgelopen jaren fors zijn gestegen.

Volgens Jack van den Akker, algemeen directeur van Helmond Sport, hebben de clubs met elkaar de prijzen opgedreven. ,,De salarissen voor de spelers zijn daardoor exceptioneel gestegen. We vissen namelijk allemaal uit dezelfde vijver. Emmen heeft bijvoorbeeld 34 spelers op de loonlijst staan die veelal onbehoorlijke bedragen verdienen.''

Namens de ENV constateert Herremans ,,dat het zo niet langer kan''. Hij adviseert de clubs drastisch in eigen vlees te snijden. ,,Want de groei van de inkomsten in het betaalde voetbal zal de komende jaren hooguit vijf tot tien procent bedragen. Aan de mediarechten zullen de clubs niet meer dan 50 miljoen euro overhouden.''

Dit seizoen werden eredivisieclub FC Den Bosch en uit de eerste divisie Cambuur, MVV en FC Zwolle door hun gemeentebesturen voor een faillissement behoed. Clubs als De Graafschap, Fortuna Sittard en Sparta kwamen hun financiële verplichtingen aan het pensioenfonds voor de spelers (CFK) niet na. Sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954 zijn alleen SC Amersfoort, Wageningen en Vlissingen failliet gegaan. ,,Maar de komende jaren zullen meer clubs worden gedwongen hun faillissement aan te vragen'', vreest Herremans. ,,Natuurlijk moet je per club scherp beoordelen of de problemen zijn ontstaan door mismanagement of dat ze inderdaad geen bestaansrecht hebben. In het laatste geval moet je de markt zijn werk laten doen.''

Directeur Gerard Slager van de Nederlandse Federatie van Betaald Voetbal Organisaties (FBO) vindt het ,,belachelijk'' dat de KNVB de rode cijfers van de clubs naar buiten heeft gebracht. ,,Beleidsmatig kan ik hier niets mee'', aldus Slager. ,,Het heeft een negatief effect op clubs die hun huishouding wel goed voor elkaar hebben. Elk jaar schuift de KNVB dit monster van Lochness naar voren, terwijl hun rekensom niet klopt.''

Slager hekelt het voorstel van directeur betaald voetbal Henk Kesler voor een doorstromingsregeling met het amateurvoetbal. Zo zouden armlastige clubs via natuurlijke weg afvloeien. Slager: ,,Alsof dat de oplossing is. Niemand in het profvoetbal zit te wachten op een promotie-degradatieregeling met de amateurs. Een doelpunt minder kan straks degradatie betekenen naar de amateurs en dan heb je geen mooi stadion nodig.''

sanering: pagina 14

    • Erik Oudshoorn
    • Robèrt Misset