Tien over rechts

Welk Nederlands beursfonds krijgt de meeste publiciteit? KPN, dat ternauwernood het financiële ravijn heeft weten te omzeilen, of Shell, dat op veel plaatsen het straatbeeld beheerst?

Geen van beide. Tegen de voortdurende publiciteit die voetbalclub Ajax weet te genereren kan geen enkel AEX-fonds op. Aan de financiële resultaten van het relatief jonge beursfonds wordt echter weinig aandacht besteed. Gisteren maakte Ajax bijna onopgemerkt bekend in de eerste zes maanden van de voetbalcompetitie een verlies te hebben gerealiseerd van 4,7 miljoen euro. Op een omzet van bijna 30 miljoen.

Qua omzet en verlies kan Ajax niet tippen aan de grote jongens op de beurs, maar veel problemen van de voetbalclub zijn wel heel herkenbaar. Zo kampt het bedrijf met overtollig personeel. Momenteel dromen maar liefst 52 contractspelers van een plekje in Ajax 1. In een interview met Ajax.nl vertelde technisch directeur Leo Beenhakker vorige week dat er momenteel tien kandidaten voor de centrale rechtsbackpositie rondlopen. Geen wonder dat de salarissen met deze overbezetting 57 procent van de omzet opeten.

In plaats van het aantal spelers zo snel mogelijk terug te brengen, neemt Ajax liever een omweg. De club stelt in een toelichting op de hoge kosten, dat nu via een functiewaarderingssysteem ,,de basis is gelegd voor een structurele beheersing van het salarisniveau voor kantoorpersoneel''. Voordeel van voetballers boven het lager betaalde kantoorpersoneel is dat zij voor een boekwinst bij een transfer kunnen zorgen. In de eerste zes maanden zorgden twee verkopen voor een opbrengst van 3,6 miljoen euro.

Ook herkenbaar voor `corporate Nederland' zijn de problemen met de buitenlandse activiteiten, zoals de Belgische dochter Germinal Beerschot Antwerpen. De drie deelnemingen die Ajax heeft – een van de redenen om in 1998 naar de beurs te gaan – zijn zonder uitzondering verliesgevend. Of daar op korte termijn verandering in komt, is niet duidelijk.

Uit het buitenland komen ook de grote aandeelhouders van Ajax. Eerder dit jaar werd duidelijk dat de grote Amerikaanse bank Salomon Brothers stilletjes 7,37 procent van de aandelen in handen heeft gekregen. Overnameplannen liggen niet voor de hand, want de Vereniging Ajax heeft nog bijna driekwart van de stukken in handen.

Om helemaal op de grote jongens te lijken, moet de club eens overwegen om van accountant te wisselen. Na Enron is momenteel geen accountant meer veilig. Bij Ajax is ook alle reden voor een wissel: controlerend accountant PricewaterhouseCoopers is dit jaar gestopt als sponsor. Opvolger als geldschieter is concurrent BDO Accountants.

    • Erik van der Walle