Sorry voor Oudkerk, zegt PvdA

De Amsterdamse PvdA-fractie heeft vanmorgen haar verontschuldigingen aangeboden voor een uitspraak van fractieleider Rob Oudkerk bij opnamen voor het programma 2 Vandaag. Op de vraag van burgemeester Cohen of iemand als Pim Fortuyn in Amsterdam ook veel stemmen zou hebben behaald, antwoordde Oudkerk: ,,Wij hebben hier toch ook kut-Marokkanen.'' Hoofdredacteur K.Samplonius van 2 Vandaag heeft de uitlating uit de reportage weggesneden.

Volgens zijn woordvoerder betreurt Oudkerk zijn uitspraak ,,enorm''. ,,Oudkerk is tijdens de recente verkiezingscampagne elke dag geconfronteerd geweest met Amsterdammers die het in deze termen hadden over een kleine groep Marokkanen die rotzooi trappen'', aldus de woordvoerder. ,,Hij had het niet over de hele bevolkingsgroep.''

Oudkerk deed zijn uitspraak tegenover 2 Vandaag-journalist Henk Schipperheijn, die hem de afgelopen week volgde. Volgens het Algemeen Dagblad is tussen Schipperheijn en hoofdredacteur Samplonius een conflict ontstaan over het schrappen van de opmerking.

Bij het Meldpunt Racisme in Amsterdam zijn nog geen klachten binnengekomen over de uitspraak. ,,Helaas heeft nog niemand gereageerd'', zegt J.Silversmith van het Meldpunt. Ze verwacht klachten, ,,want op Pim Fortuyn druppelen ook nog steeds reacties binnen''. Tot nu toe hebben 21 mensen over Fortuyn geklaagd. Het merendeel vindt het kwetsend dat hij in een vraaggesprek met de Volkskrant de islam ,,een achterlijke cultuur'' noemde. ,,Op drie na zijn het jonge Marokkanen die hebben gereageerd'', aldus Silversmith.