Saeco schorst renner Sacchi voor bezit verboden middelen

De Italiaanse wielerploeg Saeco heeft een van zijn renners, Fabio Sacchi, met onmiddellijke ingang geschorst. Dat heeft manager Claudio Corti gisteren bekendgemaakt na afloop van de vijfde etappe in de Tirreno-Adriatico. Bij een inval in de woning van Sacchi werden zondag verboden hormoonproducten gevonden.

Sacchi was een van de zes renners die zondagochtend vroeg door de politie en de Italiaanse anti-narcoticabrigade NAS van het bed werden gelicht. Tegelijkertijd vonden huiszoekingen plaats. Bij Sacchi troffen de onderzoekers verboden middelen aan.

Sacchi wordt gedurende het onderzoek geschorst met bevriezing van loon. Alleen als de renner volledig wordt gevrijwaard, mag hij blijven bij de ploeg waarvan onder anderen Danilo di Luca, gisteren winnaar van de vijfde etappe, deel uitmaakt. Sacchi won dit seizoen de tweede en derde etappe in de Ronde van Murcia.

Di Luca deed gisteren een aanval op de leidende positie van Erik Dekker in Tirreno-Adriatico. De Italiaan, in eigen land reeds vergeleken met kampioenen als Moreno Argentin en Giuseppe Saronni, behaalde zijn tweede ritzege. Dekker klampte aan, eindigde als veertiende en verloor slechts de vijf tellen bonificatie die op de streep in Torricella Sicura te verdienen waren.

De Rabo-renner zeeg na de finish ineen en bleef zeker twee minuten languit liggen. ,,De laatste vijf kilometer is het hard gegaan. Het doet zeer, maar dit hoort erbij als je een koers als deze wilt winnen'', zei Dekker, die in het algemeen klassement een voorsprong verdedigt van 22 seconden op Di Luca. Morgen eindigt de Italiaanse rittenkoers, ter voorbereiding op de wereldbekerklassieker Milaan-Sanremo die komend weekeinde wordt verreden.

Di Luca weet, mocht hij niet slagen in zijn opzet Dekker te achterhalen, waar hij de eindzege in de Tirreno heeft laten liggen. ,,Ik was ontgoocheld over mijn tijdrit van zondag'', zei hij na zijn ritwinst in Torricella Sicura. Op ruim 12 kilometer leverde hij 44 seconden in op Dekker, in het secondenspel waar de Italiaanse zevendaagse meestal op uitdraait normaal gesproken fataal.

Gisteren ontsnapte Di Luca al vroeg in de koers aan de aandacht van klassementsleider Dekker. ,,Het leek David Copperfield wel.'' De Rabo's reden maakten de achterstand op de acht man sterke kopgroep ongedaan en controleerden de koers tot Di Luca in de slotklim opnieuw aanviel. Michael Boogerd reed kopman Dekker naar de Italiaan toe.

Di Luca, in de sprint te sterk voor de verrassend makkelijk volgende Zabel, is nog nooit zo sterk aan het seizoen begonnen. De winnaar van de Ronde van Lombardije van vorig jaar was in Valencia al goed voor een ritzege en won de Trofeo Laigueglia. ,,Ik ben completer dan Argentin, die meer voor het eendaagse werk was'', pochte de 26-jarige renner gisteren na afloop van de vijfde etappe.