Rugzaketen

Pizza met yakboter in Mongolië, nachos gemaakt van chappatis in India. In de Chinese plaats Lijang kun je in Café Praag bosbessentaart bestellen en in Thailand wordt de kaassaus bij de macaroni met kokosmelk gemaakt.

John Krich schreef in de Asia Wall Street Journal over betaalbare wonderlijke snacks en gerechten die rugzaktoeristen met heimwee graag eten. Lang voordat beroemde chefkoks zich op fusion-cooking stortten, werden in piepkleine eetgelegenheden in Azië al bizarre oost-westgerechten gecreëerd als tiramisu op z'n Thais en Tibetaanse appelkruimeltaart. Sommige rugzakkoks hebben om het de gasten echt naar de zin te maken een beetje bijles nodig. Op het Indonesische eiland Flores strooide de kok aanvankelijk suiker over de frieten. In het Jane Eyre Café in Lijang neemt de eigenaar geen enkel risico. Daar mag je zelf iets in de keuken klaarmaken en als je wilt, word je een beetje geholpen.

Vandaag een recept voor 4 personen waarbij zoet en hartig worden gecombineerd: zoete aardappels met pittige worstjes. De zoete aardappel (bataat) werd door Columbus bij de Indianen in Mexico ontdekt en later mee naar Europa genomen. In Nederland is deze aardappel te koop bij toko's, Surinaamse winkels en goedgesorteerde Nederlandse groentewinkels.

Bereiding: snijd de gepelde uien in dunne ringen. Schil de aardappels. Snijd ze in blokjes en kook ze in iets gezouten water in circa 8-10 minuten gaar. Giet ze af. Bak terwijl de aardappels koken de worstjes in een beetje olie rondom bruin en van binnen gaar. Voeg tijdens het bakken de uiringen toe. Doe de aardappelblokjes in een schaal of verdeel ze over de borden. Leg de worstjes en uiringen op de aardappels. Strooi er fijngehakte peterselie en kappertjes over.

    • Anne Scheepmaker