Moi houdt regie in verdeeld Kenia

De grootste kanshebbers voor de opvolging van de Keniaanse president Daniel arap Moi zijn gisteren bekend geworden. Een groep van jonge Turken ligt voorop met Uhuru Kenyatta, zoon van de eerste president, aan de leiding. De aftredende president Moi zal grote invloed behouden.

,,Er bestaat geen twijfel dat gisteren geschiedenis is gemaakt'', aldus vanochtend het hoofdartikel van de grootste Keniaanse krant, de Daily Nation. De conventie van de regeringspartij Kanu die samenging met oppositiepartij NDP bepaalt al weken het politieke toneel van Kenia. New Kanu moest nieuwe leiders kiezen en met deze verkiezing zou duidelijk worden naar wie Moi's voorkeur uitgaat. Vice-president George Saitoti blijkt de grote verliezer. Hij kreeg geen post in de top van de partij. Daarmee lijken zijn kansen om Moi op te volgen vrijwel verkeken. Winnaars waren jongere politici zoals Uhuru Kenyatta, NDP-leider Raila Odinga, Kalonzo Musyoka, Katana Ngala en Musalia Mudavadi.

De regeringspartij Kanu is sinds de onafhankelijkheid in 1963 aan de macht. De Keniaanse politiek wordt beheerst door stammenafkomst. Sinds de introductie van het meerpartijenstelsel in 1991 is Kanu een verbond van minderheidsstammen, een alliantie die het bij de verkiezingen wint van de grote stammen de Kikuyu, de Luhya en de Luo in de oppositie. Een overwinning van Kanu bij de presidents- en parlementsverkiezingen dit jaar leek minder zeker. Moi moet volgens de grondwet na bijna een kwart eeuw aan de macht met pensioen en de economische neergang van de afgelopen tien jaar heeft Kanu uiterst impopulair gemaakt.

Door de fusie met de NDP, een partij van de Luo's, maakt New Kanu nu weer de beste kansen bij de verkiezingen, mede omdat de oppositiepartijen sterk zijn verdeeld. De Kikuyu's stemden bij de laatste twee verkiezingen op de oppositie maar nu de zoon van de vader des vaderlands, de Kikuyu Jomo Kenyatta, een hoge post bekleedt in New Kanu, wordt het voor Kikuyu's wel uiterst verleidelijk om weer op Kanu te stemmen.

Opnieuw bleek gisteren hoe meesterlijk president Moi al jaren de regie voert over de Keniaanse politiek. In de afgelopen weken had hij het tapijt onder de voeten van zijn vice-president weggetrokken en de jonge Turken naar voren geschoven. Het laatste werk werd de afgelopen dagen verricht onder de delegatieleden aan de conventie. Zij werden in hun hotels bezocht door politici, die hen wat geld toeschoven en hun rekeningen betaalden.

Door deze `geleide democratie' verliep de conventie waaraan 6.000 mensen deelnamen, uiteindelijk vrijwel feilloos. Zij hoefden alleen maar hun handen op te steken.

Moi werd herkozen als partijvoorzitter en zal dit ook blijven na zijn aftreden later dit jaar als president van het land. Moi blijft de onomstreden machthebber, ook na zijn aftreden.