Microsoft voorspelt een `doemscenario'

De negen Amerikaanse staten, die november vorig jaar niet akkoord gingen met een schikking met Microsoft, eisen dat de sancties tegen de softwareproducent worden verzwaard. Dat bleek gisteren tijdens de openingsdag van het hervatte anti-kartelproces tegen de softwarereus.

Een advocaat van de negen staten eiste dat Microsoft een uitgeklede versie van haar wereldwijd dominerende computerbesturingssysteem Windows op de markt zal brengen. Zo'n versie zou aan de concurrentie de mogelijkheid moeten laten om eigen toepassingen aan het besturingssysteem toe te voegen. Ook verlangen de aanklagers dat de Softwarereus de ,,blauwdrukken' van Internet Explorer, haar internet-sturingsprogramma, zal vrijgeven.

Microsoftadvocaat Webb deed de voorgestelde sancties af als een ,,doemscenario' en zei dat het softwarebedrijf hierdoor ,,gedwongen werd om Windows van de markt te halen.'

,,Deze maatregelen zijn buitenproportioneel streng en oneerlijk. De voorstellen zijn nog slechter dan de opsplitsing van Microsoft, die eerder door rechter Jackson werd geopperd. Miljarden dollars aan auteursrechten zouden onterecht in handen van de concurrentie vallen', aldus Webb.

De beklaagden zijn van plan om tijdens de hoorzittingen, die naar verluid twee maanden gaan duren, kopstukken Bill Gates en Steve Ballmer van Microsoft op te roepen als getuigen. Bill Gates komt uitleggen waarom Microsoft met de eisen wordt gedwongen om Windows van de markt te halen.

Microsoft kwam in november 2001 tot een schikking met het Amerikanase ministerie van Justitie na een langdurige rechtzaak. Negen van de 18 betrokken staten gingen hiermee niet akkoord.