`Laat Fortuyn maar regeren', zegt Frits Bolkestein

Pim Fortuyn moet zo snel mogelijk gaan regeren. Dat zegt VVD-coryfee en Eurocommissaris Frits Bolkestein deze week in een interview met Nieuwe Revu.

,,Je moet hem verantwoordelijkheid in de maag splitsen als hij tenminste de huidige peilingen waarmaakt'', aldus Bolkestein, die vindt dat Fortuyn zoals de Vlamingen het noemen ,,het bad ingetrokken moet worden''. ,,Dan moet hij met de billen bloot. Gaat hij vanzelf fouten maken''.

Bolkestein levert kritiek op de huidige lijsttrekker Hans Dijkstal. Hij is het met Patrick van Schie, de directeur van de Teldersstichting, het wetenschappelijke bureau van de VVD, eens dat hijzelf de verschillen tussen VVD en PvdA beter zichtbaar maakte dan Dijkstal. Ook is Bolkestein het eens met de conclusie van de interviewers dat Dijkstal ,,de rechterflank niet goed heeft afgedekt''. Verder vindt Bolkestein dat Dijkstal ,,duidelijker'' moet zijn over zijn streven om de volgende minister-president te worden.

Dijkstal zelf trok gisterenavond op een verkiezingsavond in het Vlaamse Brasschaat fel van leer tegen Fortuyn. Volgens Dijkstal maakt Fortuyn zich schuldig aan ,,volksverlakkerij'' en zijn de meeste voorstellen die hij doet in zijn verkiezingsprogrammaboek De puinhopen van acht jaar paars ,,bizar en waanzinnig''.

Dijkstal verzette zich tegen het beeld dat Fortuyn, maar ook SP-lijsttrekker Jan Marijnissen, schetsen van acht jaar paars beleid. ,,Toen ik de grens met België overstak, ben ik even uitgestapt en heb ik vanaf een heuvel even teruggekeken naar Nederland: geen rokende puinhoop te zien!''

Dijkstal vertelde zijn gehoor dat hij ,,een aantal maanden gehandicapt was in zijn campagne'' tegen Fortuyn omdat niet duidelijk was wat diens program was. ,,En ik had geen zijn in persoonlijke aanvallen''.

De VVD-leider noemde het verder ,,belachelijk'' dat er op dit moment 25.000 asielzoekers in de opvang zitten. Maar hij verwees naar een ,,linkse meerderheid'' in de Kamer die een harder asielbeleid blokkeert. In reactie op het staken van de collegeonderhandelingen in Rotterdam gisteren door Fortuyn zei Dijkstal zich ,,grote zorgen'' te maken. ,,Je mag hopen dat dit geen voorbode is van instabiliteit in het bestuur van de grootste havenstad ter wereld.''