KPMG wil Andersen buiten VS inlijven

De door het Enron-debacle aangeslagen accountants- en adviesfirma Andersen is in vergaande fusie-onderhandelingen met branchegenoot KPMG. De Amerikaanse organisatie van Andersen wordt buiten de gesprekken voor samensmelting gehouden.

Dit hebben beide firma's gisteravond bekendgemaakt. Besloten is dat de maatschappen van Andersen en KPMG in elk land buiten de Verenigde Staten met elkaar gaan onderhandelen over samensmelting. Ook in Nederland gaan Andersen en KPMG besprekingen voeren.

Met de aankondiging van gisteravond is een nieuwe wending gegeven aan de overlevingsstrategie van Andersen. De Amerikaanse organisatie van de de accountantsfirma is nadrukkelijk buiten de onderhandelingen gehouden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de in aantocht zijnde miljardenclaim van onder meer gedupeerde beleggers in Enron, de failliete energiehandelaar waarvan Andersen de accountant was.

Volgens Andersen kan de fusie leiden tot een nieuwe mondiaal netwerk. KPMG rept van activiteiten combineren in de belangrijkste markten van Europa, Afrika, het Midden-Oosten, Canada, Azië en Latijs-Amerika. ,,De combinatie is aanvullend in zowel geografische zin als in industriekennis'', verklaart KPMG. De besprekingen beginnen vandaag en worden in 83 landen gehouden. Mochten deze slagen, dan wordt de nieuwe combinatie, die waarschijnlijk KPMG gaat heten, wereldwijd nummer twee na PricewaterhouseCoopers.

De fusiegesprekken met KPMG zijn al ten minste een week aan de gang. Beide organisaties hebben er op dit moment voldoende vertrouwen in de onderhandelingen en maakten daarom de status van de gesprekken bekend. Eerder ketsten gesprekken af van Andersen met branchegenoten Ernst & Young en Deloitte & Touche.

Bij Andersen Nederland werken circa 1.700 mensen, die actief zijn in accountancy, belastingadvies, juridische dienstverlening en management consultancy. De omzet bedraagt 168 miljoen euro. KPMG Nederland is aanmerkelijk groter. Bij de firma werken ruim 5.600 mensen die tezamen een omzet genereerden van 714 miljoen euro. De nieuwe combinatie wordt de nummer twee in Nederland, na PricewaterhouseCoopers. Het is onduidelijk of de samensmelting tot mededingingsproblemen leidt.