Justitie doet inval bij grote bouwbedrijven

Justitie heeft vanochtend op 45 plaatsen in Nederland invallen gedaan voor het onderzoek naar bouwfraude en ambtelijke corruptie.

Bij bijna alle grote bouwbedrijven – waaronder HBG, Volker Wessels Stevin, Heijmans, Strukton, Boskalis en Koop Tjuchem – is de politie binnengevallen. Daarnaast was er ook een inval bij het regiokantoor van accountant KPMG in Groningen, huisaccountant van Koop Tjuchem.

De zogeheten `doorzoekingen' hebben plaats in het kader van het justitiële onderzoek naar aanleiding van de `schaduwboekhouding' die oud-directeur A. Bos van bouwbedrijf Koop Tjuchem vorig jaar aan het openbaar ministerie heeft overhandigd.

Deze handgeschreven boekhouding bevat bedragen van overwinsten van vaak miljoenen guldens, die bouwbedrijven buiten medeweten van opdrachtgevers op projecten hebben geïncasseerd en onderling verdeeld. Vrijwel alle grote Nederlandse bouwbedrijven komen in deze schaduwboekhouding voor. Ook heeft Bos het OM namen en informatie verstrekt over vier ambtenaren die zich volgens hem door bouwbedrijven hebben laten omkopen. De doorzoekingen van vanochtend houden ook verband met het onderzoek hiernaar, aldus woordvoerder W. de Bruin van het landelijk parket van het OM.

Aan de actie van vanochtend is door 500 opsporingsambtenaren, 36 officieren van justitie en zeven rechter-commissarissen deelgenomen. Justitie verricht de doorzoekingen op verdenking van verduistering, valsheid in geschrifte, belastingontduiking, omkoping, ambtelijke corruptie en overtredingen van de Wet op de economische mededinging. Er zouden vandaag geen aanhoudingen worden verricht, aldus De Bruin.

De meeste invallen hadden vanochtend omstreeks 9 uur plaats. Bij HBG werd in drie vestigingen onderzoek verricht: bij HBG Civiel in Gouda en op twee regiokantoren waaronder dat in Utrecht, aldus een woordvoerder. Volgens hem zocht justitie naar specifieke informatie over bouwprojecten.

Bij Heijmans werd het hoofdkantoor in het Brabantse Rosmalen doorzocht, alsmede drie regiokantoren in Veghel, Assendelft en Roosendaal. Het gaat in alledrie de gevallen om bedrijven die tot de `afdeling infra' van Heijmans behoren, aldus een woordvoerder. De doorzoekingen bij dit bedrijf waren rond het middaguur nog gaande.

Volker Wessels Stevin (VWS) bevestigt een inval in de vestiging van een werkmaatschappij in het Gelderse Buren, waar VWS-dochter Gebroeders Van Kessel BV is gevestigd. VWS zegt verbaasd te zijn over de inval. Ook het kantoor van accountant KPMG in Groningen werd vanaf 9 uur vanochtend doorzocht, aldus een woordvoerder. Hetzelfde gebeurde op het hoofdkantoor van Strukton in Maarssen. Ook bij deze volle dochter van de Nederlandse Spoorwegen was de doorzoeking rond 13.00 uur vanmiddag nog bezig. Bij Boskalis is ingevallen in een vestiging in Rotterdam.