ING Bank sluit kantoren en schrapt banen

ING Bank schrapt 580 van de 5.200 banen en sluit 17 kantoren. De bank gaat in navolging van ABN Amro, Rabobank en Fortis zijn kantorennetwerk herstructureren. Ook schrapt de bank bij honderd kantoren de mogelijkheid om geld op te nemen aan de balie.

Dat heeft een woordvoerster van ING Bank desgevraagd bevestigd. De ondernemingsraad moet de voorstellen voor de reorganisatie nog goedkeuren. ING Bank sluit zich daarbij als laatste aan bij zijn naaste concurrenten, die vorig jaar al zijn begonnen met ingrijpende reorganisaties. ABN Amro sluit bijvoorbeeld ruim 180 kantoren, een proces dat eind volgend jaar moet zijn afgerond. Fortis wil dit jaar de activiteiten van nog eens 75 filialen beëindigen, waardoor er 185 resteren.

Bij ING Bank, die al een relatief klein kantorennetwerk (285 filialen) heeft, worden per saldo 17 vestigingen gesloten. Kleine ING-kantoren in het noorden van het land en de regio van Den Helder staan daarbij volgens de vakbonden als eerste op de nominatie om gesloten te worden.

FNV Bondgenoten maakt zich zorgen over de voornemens. ,,De bank wil zo veel mogelijk mensen via interne herplaatsing verder helpen, maar dat wordt lastig als dat betekent dat je moet verhuizen. Het lijkt kwantitatief gezien niet zo omvangrijk, maar uiteindelijk zijn er een paar duizend mensen bij betrokken'', zegt L. Vlek, bestuurder van FNV Bondgenoten. De vakbond is ook somber over de CAO-onderhandelingen. ,,Ze bieden een loonsverhoging van 2,25 procent en eenmalig een half procent. Dat is erg laag voor een bedrijf dat miljarden winst maakt.''

Het aantal grotere rayonkantoren vermindert ING Bank van 134 naar 100 vestigingen. De gewone kantoren (in totaal 148) worden omgebouwd en uitgebreid tot 100 advieskantoren en 60 zogeheten kleinere servicekantoren (voor eenvoudige diensten). De sanering moet ING Bank miljoenen euro's aan besparingen opleveren.

De modernisering van ING's bankbedrijf moet in 2004 zijn afgerond. De bank kent nu de rayonkantoren (grote klanten, bedrijven) en gewone vestigingen. Daarnaast zijn er ook districtkantoren, waar administratieve diensten worden verleend ter ondersteuning van het kantorennetwerk. Het concern brengt het aantal districtkantoren terug van 24 naar 17.

ING maakte vorige maand een stijging van de operationele nettowinst over 2001 bekend van 6 procent tot 4,5 miljard euro. De nettowinst van de bankendivisie wereldwijd daalde met 40 procent tot 1,4 miljard euro.

    • Philip de Wit