Gratis morning-afterpil

De Britse supermarktketen Tesco gaat gratis en zonder recept de morning-afterpil verstrekken aan tieners. Voorlopig zullen, in samenwerking met lokale gezondheidszorgautoriteiten, alleen twee supermarkten in Weston-super-Mare en Clevedon in de buurt van Bristol in het westen van Engeland meedoen. Beide supermarkten hebben een apothekersafdeling.

De apothekers worden speciaal getraind. Behalve het verstrekken van de morning-afterpil, een hoge dosis van de gewone anticonceptiepil, zal ook voorlichting worden gegeven over voorbehoedsmiddelen en over veilig vrijen. Maar critici denken dat de gemakkelijke verstrekking averechts zal werken. ,,Het geeft het groene licht aan mannen om jonge meisjes tegen hun zin aan te zetten tot seks'', aldus een anti-abortusorganisatie.

De vrije verstrekking gebeurt in het kader van een programma van de Britse regering om het aantal tienerzwangerschappen in 2004 terug te dringen met 15 procent ten opzichte van 1999. Het aantal tienerzwangerschappen is in Groot-Brittannië twee keer zo hoog als in Duitsland en drie keer zo hoog als in Frankrijk.

In Nederland is, sinds de sluiting van de Rutgershuizen vorig jaar, de morning-afterpil uitsluitend via de huisarts te verkrijgen.