Gitarist agressief bij BA

Op het Violence in the Sky-congres, dat de komende drie dagen in Londen wordt gehouden, zal het gedrag van gitarist Peter Buck van de rockgroep R.E.M zeker als schoolvoorbeeld van agressie in vliegtuigen worden genoemd.

Buck, die gisteren voor een Britse rechtbank terecht stond, gooide tijdens een vlucht van Seattle naar Heathrow in april 2001 met borden, besmeurde twee stewardessen met yoghurt en probeerde alcohol van andere passagiers te stelen nadat hem was verteld dat hij geen drank meer kreeg.

De 45-jarige gitarist had toen inmiddels achttien glazen wijn op. Hij rende door het gangpad van de eersteklas en schreeuwde: ,,Ik ben R.E.M.'' Toen het cabinepersoneel hem dwong te gaan zitten, zou Buck hen hebben gezegd dat hij als bekende rockster ,,kan verzinnen dat ik ben mishandeld.'' Uiteindelijk viel de muzikant in slaap ,,tot de enorme opluchting van het personeel en de andere passagiers'' zo hield de openbare aanklager hem gisteren voor. Na zijn aanhouding op Heathrow zou de gitarist zijn spijt hebben betuigd. Voor de rechter ontkende Buck dronken te zijn geweest.

Vluchtrazernij is niet nieuw. De website van de Skyrage Foundation, die het Violence in the Sky-congres organiseert, beschrijft honderden gevallen (www.skyrage.org).

De meeste lastige passagiers lijken zich te misdragen door stress, alcohol en een gebrek aan nicotine. Niet zelden zijn het beroemde mensen die zich lastig gedragen. Zo sloeg zangeres Diana Ross in 1999 een veiligheidsbeambte toen deze haar wilde fouilleren. De Nederlandse zanger André Hazes raakte in 2000 slaags met een passagier die zich ergerde aan het gedrag van Hazes' zoontje.

Luchtvaartmaatschappijen hebben maatregelen genomen om vluchtrazernij tegen te gaan. Cabinepersoneel van British Airways bijvoorbeeld leert zelfverdediging. Dat van Swissair heeft plastic koorden waarmee klanten kunnen worden vastgebonden.

De Britse psychiater Dr Graham Lucas van de Royal Society of Medicine voorspelde vorige maand dat na de aanslagen op New York en Washington van vorig jaar, vluchtagressie zal toenemen. Hij noemt het een `overreactie' door angst en raadde cabinepersoneel waakzaam te zijn: bij de kleinste beroering kunnen passagiers onder invloed agressief worden.