Eerste divisie moet snijden in forse salarissen

De 36 clubs in het betaalde voetbal hebben het afgelopen seizoen een gezamenlijk verlies van 26,2 miljoen euro geleden. Vooral in de eerste divisie vechten clubs voor het voortbestaan. ,,We hebben elkaar gek gemaakt.''

De clubs in het betaalde voetbal dachten eind jaren negentig dat gouden bergen in het verschiet lagen. In de onderlinge strijd om spelers aan te trekken, werden de salarissen tot ongekende hoogte opgedreven. De inkomsten uit onder meer Sport 7 moesten de verhoogde uitgaven dekken. Maar toen dat tv-station al snel een luchtbel bleek te zijn, konden de dure langlopende contracten niet meer worden opgezegd. Dit seizoen kregen MVV, Eindhoven, ADO Den Haag, Emmen, FC Zwolle en TOP Oss al met zulke tekorten te maken dat slechts de overheid hun faillissement kon voorkomen. Drie bestuurders over de problemen van het betaalde voetbal in de marge.

Johan Stuulen, algemeen directeur van eerste divisieclub Emmen: ,,Ook voor Emmen spelen het Bosman-arrest, het verdwijnen van Sport 7 en het oplopen van de spelerssalarissen een rol. Wij moeten als club de komende tijd veel meer naar de kwaliteit dan naar de kwantiteit van de spelersgroep gaan kijken. De bouw van het stadion viel vijf ton duurder uit dan verwacht en we hadden vijf ton minder inkomsten dan begroot. Dan heb je al snel een gat van één miljoen gulden. We willen als club het hoogste blijven nastreven, maar dat kost een hoop geld. Gelet op onze status in de eerste divisie kunnen we onze ambities niet zomaar gaan bijstellen. De omgeving heeft namelijk een bepaald verwachtingspatroon.

,,We komen dan dus in `een sandwich-situatie' terecht. Promoveren is voor ons bijna een noodzaak geworden. De salarisstructuur in de eerste divisie moet worden bijgesteld. Maar we hebben te maken met lopende contracten die je niet zomaar kunt opzeggen. Op dit moment moeten we een tekort van 1,8 miljoen euro zien weg te werken. Dat zal moeten gebeuren met een meerjarenplan. Het is wel zeker dat we tijdens de salarisonderhandelingen flink de rem zullen zetten op de lonen. Want ons budget zal minder zijn dan vorig jaar.''

Jack van den Akker, algemeen directeur van eerste divisieclub Helmond Sport: ,,De afgelopen jaren zijn de salarissen exceptioneel gestegen. De clubs hebben met elkaar de prijzen opgedreven. We vissen namelijk allemaal uit dezelfde vijver. Emmen heeft bijvoorbeeld 34 spelers op de loonlijst staan die veelal onbehoorlijke bedragen verdienen. Aan de andere kant kennen wij ook de verhalen dat 150 contractspelers vrij gaan komen. Dan gaat de markt zijn werk doen. Het aanbod wordt groter en dan gaan de salarissen automatisch naar beneden. Maar dat zal allemaal volgens de weg van de geleidelijkheid gaan. Veel contracten lopen immers nog jaren door. Helmond Sport heeft een begroting van 1,8 miljoen euro. Op dit moment hebben we geen acute problemen, maar ook bij ons is de druk wel degelijk voelbaar.''

Jeroen Bijl, directeur van de eerste divisieclub FC Zwolle: ,,De clubs hebben elkaar gek gemaakt. Je moest wel mee in die gekte als je je spelers wilde behouden. De afgelopen jaren hebben we een relatief sterke selectie opgebouwd. Maar de laatste twee jaar hebben we geen een speler tegen een hoge prijs kunnen verkopen. Daardoor hebben we onze tekorten niet kunnen wegwerken. We hebben een garantiestelling van de gemeente Zwolle gekregen waardoor we voort kunnen. Promotie is niet zaligmakend. Het is ook niet noodzakelijk voor lijfsbehoud. We merken overigens nu al dat de gekte wat salarissen betreft voorbij is. Maar we zouden als clubs best naar een salarisplafond kunnen streven.''

    • Koen Greven