Duitse schrijfster Rinser (90) dood

De Duitse schrijfster Luise Rinser is zondag overleden in haar woonplaats München. Rinser werd in 1911 geboren. Ze werkte als lerares tot ze in 1939 werd ontslagen wegens haar weigering lid te worden van de NDSAP. Haar debuut, Die Gläsenen Ringe, verscheen in 1941. Een tweede druk werd onmogelijk gemaakt en twee nieuwe romans niet uitgegeven. Eind 1944 werd Rinser gearresteerd op verdenking van ,,hoogverraad en het ondermijnen van de militaire kracht van Duitsland''. Ze werd gevangen gehouden in de vrouwengevangenis van Traunstein. Haar ervaringen beschreef ze in Gefängenis-Tagebuch, dat in 1946 verscheen. Na de oorlog schreef Rinser literaire kritieken en wijdde ze zich in toenemende mate aan de literatuur. In de jaren zestig werd ze politiek actiever en in 1970 was ze campagne-assistent voor de sociaal-democratisch bondskanselier Willy Brandt. In 1980 was Rinser presidentskandidaat voor de Groenen. Haar belangrijke jaren voor de literatuur waren toen al voorbij.