Conducteurs NS slaags met reiziger

Vijf medewerkers van NS zijn zondagnacht rond half één voor het station in Nijmegen betrokken geweest bij een vechtpartij met een 22-jarige Nijmegenaar. Zowel deze man als een 33-jarige NS'er hebben bij de politie aangifte gedaan van mishandeling. ,,Over en weer is geslagen. De vraag is alleen wie begonnen is'', aldus een woordvoerder van de politie.

De Nijmegenaar wilde met zijn vriendin de laatste trein van Nijmegen Centraal naar Nijmegen Dukenburg nemen, een rit van ongeveer vijf minuten. Zij kochten een kaartje voor zichzelf, maar niet voor de fietsen die zij in de trein wilden meenemen. De twee kregen bij een toegangscontrole tot het perron van een controleur toestemming om door te lopen, omdat de trein op het punt stond te vertrekken. Een collega wilde echter dat zij toch een kaartje gingen kopen. Daarop besloot het tweetal te gaan fietsen. Bij het verlaten van het perron schold de 22-jarige de onwillige controleur uit.

De twee NS'ers verklaarden tegen de politie dat zij dit niet over hun kant wilden laten gaan. Zij volgden met drie collega's de man tot buiten het station, volgens de conducteur die aangifte heeft gedaan, om de man de procedure van het meenemen van een fiets uit te leggen. Daarop begon de man weer te schelden en sloeg de conducteur in het gezicht. De Nijmegenaar zegt dat niet hij, maar de conducteur begon te slaan.

De vriendin van de man bleef ongedeerd. Zij treedt op als getuige. De NS wil niets over de zaak zeggen zolang het politieonderzoek loopt. Als blijkt dat NS-personeel geweld heeft gebruikt, zal dat volgens de woordvoerder `personele gevolgen' hebben.

Volgens een woordvoerder van NS maakt NS-personeel maandelijks 600 maal melding van agressie jegens het personeel, op een totaal van 25 miljoen reizigers. In 30 procent van de gevallen wordt de assistentie van de spoorwegpolitie gevraagd. Veertig procent van de 600 incidenten betreft verbaal geweld, 25 procent bedreigingen en 15 procent fysiek contact. NS zegt jaarlijk 50 miljoen euro te besteden aan agressiebestrijding, waaronder het inzetten van extra controleploegen en het plaatsen van beveiligingscamera's.