Bouwvakkers staken op `gevoelige' locaties

Op vijf locaties in Nederland hebben bouwvakkers vanochtend het werk voor twee dagen neergelegd. Met de stakingen willen de vakbonden bereiken dat de vastgelopen onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de bouw worden vlotgetrokken.

In Eindhoven, Breda, Amsterdam, Geleen en Capelle aan den IJssel zijn bouwvakkers opgeroepen het werk de komende dagen neer te leggen. De bonden willen de acties de komende dagen uitbreiden. Hoeveel bouwvakkers gehoor hebben gegeven aan de oproep konden de vakbonden vanochtend niet zeggen. Veel bouwvakkers hadden zich vanochtend nog niet ingeschreven als staker.

De bouwplekken zijn ,,gevoelige locaties, waar de vertraging hard aankomt'', zegt een woordvoerder van FNV-bouw. De oplevering van de betrokken projecten, die bijna klaar zijn, loopt nu waarschijnlijk vertraging op. Aannemers krijgen een boete bij latere oplevering van een bouwproject.

Het conflict tussen de bonden en de werkgevers duurt al maanden. De werkgevers willen eerst een akkoord over lagere reiskosten, voordat er gepraat kan worden over zaken als loonsverhoging. Volgens de werkgevers frustreren de bonden het overleg omdat ze zouden weigeren mee te werken aan een oplossing van de reisurenproblematiek.