Beurs hoopvol over Greenspan

Er wordt vanavond wel wat verwacht van Alan Greenspan, de Amerikaanse centrale-bankpresident. Met name positief nieuws, want de Europese beurzen liepen in hun optimisme vanochtend al vooruit op de bijeenkomst van de Federal Reserve.

Ook in Amsterdam scheen de zon. De AEX-index met de 25 grootste fondsen ging met 0,6 procent omhoog tot 525,74 punten. Vooral de financiële concerns zagen de koersen stijgen. Bank en verzekeraar ING zag de koers met 1,65 procent stijgen tot 30,73 euro. Verzekeraar Aegon steeg evenveel tot 28,15 euro.

Dissonant bij de positieve stemming op het Damrak was uitgever Wolters Kluwer dat vanochtend zijn jaarcijfers presenteerde. Dat het bedrijf over vorig jaar een winst heeft geboekt van 140 miljoen euro was al bekend, maar van met name de vooruitzichten schrokken de beleggers. De winststijging van (meer dan) 10 procent waar de financiële markten op rekenden zou wel eens te ambitieus zijn. Het aandeel stond tegen het middaguur 5,4 procent lager op 24,49 euro.

Het telecomconcern KPN, dat gisteren een megaverlies van 7,5 miljard euro bekendmaakte, stond vanochtend bijna 2 procent in de plus tot 5,32 euro. Gisteren won het aandeel na de publicatie van de cijfers aanvankelijk 3 procent, maar aan het eind van de dag resteerde een verlies van 1 procent.

Het aandeel Versatel stond vanochtend anderhalf procent in de plus (op 55 eurocent), hoewel het telecombedrijf nog steeds niet kan zeggen wanneer de jaarcijfers worden gepubliceerd. Het uitstel heeft te maken met de onderhandelingen met obligatiehouders om schulden om te zetten in aandelen. Het bedrijf, dat op het strafbankje van de beurs zit, heeft zo'n hoge schuldenlast, dat de toekomst onzeker is als de transactie mislukt.

In Frankfurt zorgde Deutsche Telekom voor een domper met de bekendmaking dat een beursgang van T-Mobile International er voorlopig niet inzit wegens het slechte beursklimaat. Het aandeel Deutsche Telekom, een zwaargewicht, zakte 2,5 procent en was daarmee de sterkste daler in de DAX-index. De graadmeter zelf stond op een verlies van ruim een procent. In Parijs steeg de CAC-index met 0,1 procent en in Londen wist de FTSE 0,3 procent te winnen. In New York sloot de Dow-Jonesindex 0,3 procent op 10.577 terwijl de Nasdaq een winst van 0,5 procent boekte op 1.877 punten.