Auteur mag niet bij Air Canada

Luchtvaartmaatschappij Air Canada weigert auteur Salman Rushdie te vervoeren. De maatschappij meent dat door de uitgebreide maatregelen die nodig zijn om de veiligheid van Rushdie te garanderen, andere passagiers overlast wordt bezorgd.

Rusdie werd in 1989 door de toenmalige Iraanse geestelijk leider imam Khomeiny ter dood veroordeeld wegens het godslasterlijk geachte karakter van zijn boek De Duivelsverzen. De Iraanse regering heeft weliswaar afstand genomen van deze fatwa, kerkelijke leiders hebben de banvloek vorige maand nog herhaald.

Volgens Air Canada is de maatregel, die op 6 september 2001 inging, in overeenstemming met een Amerikaanse federale richtlijn. Volgens die instructie moeten, wanneer Rusdie zich aan boord van een vliegtuig in of naar de Verenigde Staten bevindt, de veiligheidsmaatregelen worden aangescherpt. Air Canada besloot daarop de auteur niet langer mee te nemen om de overlast voor andere passagiers te beperken.

In een e-mail aan reisbureaus en vliegvelden, in het bezit van persbureau The Canadian Press, schrijft Air Canada: ,,Indien auteur Salman Rushdie probeert een reservering te maken of op een vliegveld aankomt, mag hij niet – ik herhaal niet – voor vervoer in aanmerking komen.'' De maatschappij schrijft verder dat wanneer Rushdie met Air Canada probeert te vliegen, dat onmiddellijk aan de juridische afdeling moet worden gemeld.

Het is niet de eerste maal dat vliegtuigmaatschappijen weigeren de auteur te vervoeren. In 1993 maakte Rushdie zelf bekend dat de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways het al sinds 1989 te riskant vond om hem te vervoeren. ,,En er zijn er nog wel meer die hem niet willen vervoeren'', zo gaf hij toen toe.

British Airways meldde toen dat de maatschappij meeleefde met de moeilijkheden waarin Rushdie zich bevindt, maar dat haar verantwoordelijkheid lag bij ,,de veiligheid van onze klanten en van ons personeel''. Volgens BA waren fanatici in staat een vliegtuig met Rushdie aan boord op te blazen. Incognito reisde de auteur toch met BA. ,,De bemanning verliet niet het vliegtuig, de vlucht verliep plezierig, de andere passagiers waren aardig tegen me en het cabinepersoneel vroeg om mijn handtekening'', vertelde hij in 1993 in een interview in deze krant.

BA heeft Rusdhie's reisverbod inmiddels opgeheven. Andere Canadese maatschappijen hebben aangegeven de auteur te vervoeren, mocht hij Canada willen bezoeken.