Afwezige auteurs krijgen de El Hizjra-prijs niet

Een groot aantal winnaars van de El Hizjra-Literatuurprijs zal hun prijs niet ontvangen. Ze waren namelijk zondagmiddag niet in het Amsterdamse Tropenmuseum. Van de vier winnaars van de eerste prijs ontving alleen Suleiman Khalaf zijn oorkonde en een geldbedrag van 340 euro uit handen van burgemeester Cohen. De El Hizjra-prijs is een aanmoedigingprijs voor Nederlanders van Arabische afkomst. De Groningse dichter Mowafik Al-Sawad, een van de winnaars van de eerste prijs, vernam maandag uit de krant dat hij gewonnen had. Hij zegt dat de organisatie van El Hizjra hem niet heeft ingelicht over de uitreiking. Volgens de organisatie heeft Al-Sawad zijn adres niet vermeld bij zijn inzending. Ook via e-mail bleek hij onbereikbaar. De winnaars worden pas bij de uitreiking bekendgemaakt, omdat de organisatie hoopt dat iedereen dan komt opdagen. Volgens Al-Sawad heeft de organisatie wel zijn adres. De dichter noemt de gang van zaken `kinderachtig'. ,,De jury is maanden bezig geweest, en voor niks blijkt nu.'' Al-Sawad zou zeker naar Amsterdam zijn gekomen, als hij ervan geweten had. ,,Maar ik doe nooit meer mee. Ik heb mijn vertrouwen in de organisatie verloren.''