Aandoenlijk spel met verzonnen supervriend

Het is een ongelooflijk aandoenlijk jongetje dat het publiek inkijkt, ook al is hij zo fors dat hij twee keer in zijn moeder past. Edo Brunner speelt de achtjarige Hans, in de voorstelling Supervriend, geschreven en geregisseerd door Daniëlle Wagenaar en uitgebracht bij Theatergroep Maccus.

Hans leeft samen met zijn hardwerkende moeder (Tirza de Jong) en ziet Een Groot Probleem naderen: hij wordt binnenkort negen, maar er zijn geen vriendjes die dat met hem willen vieren. Eigenlijk heeft hij ook helemaal geen tijd voor andere kinderen, want hij wil het liefst bij zijn moeder zijn. Haar schouders masseren, stijldansen omdat ze dat anders verleert en stil zijn als ze hoofdpijn heeft. Maar omdat zijn moeder zo doordramt, verzint hij Fluuto, de supervriend die zeker op zijn verjaardag wil komen en die bovendien een coole garage heeft waar de jongens kunnen spelen.

Fluuto (Rienus Krol) is het tegendeel van Hans. Hij is klein, atletisch, heeft een luide stem en durft alles. Dat leidt tot woeste spelletjes waarbij Hans hevig zwetend, met een mengeling van angst en blijdschap, probeert zijn razende maatje bij te houden. Hans is eerst van plan zijn nieuwe vriend voor zijn moeder geheim te houden, maar als er rugby wordt gespeeld met de vaas van zijn overleden vader, komt ze natuurlijk net binnen op het moment dat Fluuto de vaas met een ferme worp in de hoek `dunkt'. Dat leidt tot een steeds hoger oplopende ruzie en ten slotte moet moeder scheidsrechter gaan spelen tussen haar zoon en zijn onzichtbare supervriend.

Supervriend heeft alles wat een jeugdvoorstelling leuk maakt: een herkenbaar verhaal, een Geheim, de wereld van een kind versus die van een volwassene, een scheutje drama, rare verwikkelingen en bovenal drie enthousiaste spelers die worden begeleid door de muziek van celliste Marjon Minderhoud. Zoals vaker bij geslaagde producties lijkt het allemaal heel simpel: men neme drie acteurs en laat ze zonder al te veel kunstgrepen het verhaal spelen. Om zeker te zijn dat het resultaat een succes is, hoeft men verder alleen maar Edo Brunner als jongetje casten. Zelden zo'n lief joch gezien.

Voorstelling: Supervriend door Theatergroep Maccus. Tekst en regie: Daniëlle Wagenaar. Muziek: Fant de Kanter. Spel: Edo Brunner e.a. Vanaf 8 jaar. Gezien: 15/3 Maccustheater, Delft. Tournee t/m 18/5. Inl. (015) 2122977 of www.maccus.nl

    • Jowi Schmitz