Vier doden bij rellen in Kirgizië

Bij rellen in Dzjalalabad in het zuiden van Kirgizië zijn gisteren vier demonstranten gedood. Het is voor het eerst dat in Kirgizië doden vallen bij protestbetogingen.

Minister van Binnenlandse Zaken Temirbek Akmatalijev zei dat de demonstranten ,,een staatsgreep'' wilden plegen. Hij zei dat tweeduizend betogers in Dzjalalabad de vrijlating van de in januari gearresteerde oppositiepoliticus Azimbek Beknazarov eisten. Betogers bekogelden volgens de minister de politie met stenen, trachtten een radiostation binnen te dringen ,,en openden het vuur''. De doden vielen slechts onder de betogers. Bij de incidenten werden 47 politiemannen en veertien demonstranten gewond.

,,We hebben hier te maken met een poging de autoriteiten omver te werpen'', aldus Akmatalijev. ,,De oppositie heeft de weg van het politieke extremisme gekozen.'' Hij gaf ,,sommige volksvertegenwoordigers [van de oppositie] en activisten voor de rechten van de mens'' de schuld van de rellen omdat ze de protestbijeenkomst ,,niet goed doordacht'' hadden. ,,Het bloed van de doden en de gewonden belast nu hun geweten.''