Verlies KPN grootste ooit in Nederland

KPN heeft vanochtend het grootste verlies gemeld dat ooit door een Nederlands bedrijf is geleden. Het telecomconcern boekte over het afgelopen jaar een nettoverlies van 7,5 miljard euro.

Het grote negatieve resultaat is vooral het gevolg van afwaarderingen op het in 1999 gekochte mobieletelefoniebedrijf E-plus in Duitsland. Ook zonder deze afwaardering is KPN over het afgelopen jaar in de rode cijfers beland. Mede als gevolg van de hoge rentelasten behaalde het concern (zonder afboekingen) een verlies van 1,4 miljard euro.

KPN is niet het enige bedrijf dat kampt met erfenissen uit het verleden. Vorige maand maakte elektronicabedrijf Philips een recordverlies van 2,6 miljard euro bekend, wat mede het gevolg was van een afgeboekt belang in het Franse mediabedrijf Vivendi. Als gevolg van nieuwe regels moeten bedrijven jaarlijks bekijken of er geen overgewaardeerde bezittingen in de boeken staan.

Donderdag had KPN al bekendgemaakt 12,4 miljard euro af te boeken op de te dure aankoop van E-plus dat voor in totaal circa 20 miljard euro was gekocht. ,,Deze afboeking is tot stand gekomen na intensieve berekeningen en discussies'', zei financieel bestuurder M. Henderson vanochtend. De waarde van de telecomlicenties voor geavanceerde mobiele telefonie, die voor 8,4 miljard euro op de balans staan, is niet lager geworden. Volgens bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer zijn er voorlopig geen fusieplannen voor E-plus, waarop eerder werd gespeculeerd. ,,Er zijn in Duitsland zes mobieletelecombedrijven en ik verwacht op termijn zeker consolidaties. Maar alle partijen hebben dure licenties gekocht en bij een fusie geef je dat geld op.''

Onder leiding van de in september aangetreden Scheepbouwer heeft KPN de nettoschuld, vooral in het vierde kwartaal, weten terug te brengen van 22,8 miljard naar 15,7 miljard euro. Deze reductie is vooral een gevolg van de aandelenemissie (opbrengst: 4,8 miljard euro) in december. In het kader van de schuldsanering kondigde KPN vanochtend aan voor 1,5 miljard euro aan eerder uitgegeven obligaties terug te kopen.

De omzet van KPN daalde in vergelijking met een jaar eerder met 5 procent tot 12,9 miljard euro. Exclusief bijzondere posten in deze omzet, zoals een aandelenverkoop in 2000, steeg de omzet met 10 procent. De omzet van het vaste net steeg met bijna 8 procent tot 5,9 miljard euro, maar door de stijgende concurrentie in vaste telefonie daalde de winstmarge van 27 tot 18 procent. Bij mobiele telefonie steeg de omzet met bijna een kwart, mede als gevolg van het grotere aantal klanten (van 12 naar 13,7 miljoen) in Nederland, Duitsland en België. Exclusief grote afschrijvingen en rentelasten verdiende KPN op het mobiele net 27 cent op elke verbelde gulden, tegen 18,6 cent een jaar eerder.

Voor het lopende jaar gaat KPN ervan uit dat de omzet met maximaal 10 procent toeneemt, terwijl de schuld met 800 miljoen zal worden teruggebracht tot 14,9 miljard. Scheepbouwer wilde vanochtend niet zeggen wanneer hij verwacht dat KPN weer winstgevend is.

achtergrond: pagina 11