Titel te hoog gegrepen voor Heerenveen

Zo groot was het verschil tussen optredens van Heerenveen in het Abe Lenstra-stadion en buitenshuis dat coach Foppe de Haan zelfs een sportpsycholoog inschakelde om zijn spelers van hun complex in uitwedstrijden af te helpen. Maar het elftal dat in Friesland ook de drie topclubs kleineerde, gedroeg zich gisteren in de Arena wederom als een kleurloze provincieploeg. Na de 2-0 nederlaag tegen Ajax besefte De Haan dat Heerenveen ten onrechte als een kampioenskandidaat werd afgeschilderd. De psycholoog mag zijn waarde voor de Friezen nu bewijzen bij de komende bezoeken aan PSV, Feyenoord en Vitesse.

Heerenveen wist dit seizoen slechts twee van zijn dertien uitwedstrijden te winnen en de nummer vier van de eredivisie behaalde maar liefst 34 van de 48 punten in vertrouwde omgeving. Volgens De Haan ontbreekt het zijn jonge ploeg aan ervaring. Maar Heerenveen miste gisteren vooral spelers met charisma, waardoor de Friezen bij hun eerste, grote examen in de titelrace meteen door de mand vielen. Aan het scoutingsysteem kan het niet liggen dat Heerenveen zijn flair verliest zodra het team Friesland verlaat. Met zes Scandinavische voetballers in de basis bewijst voorzitter Riemer van der Velde met zijn staf dat hij een neus heeft voor goedkoop talent.

De twee spitsen die gisteren bij Ajax tot de reservebank waren veroordeeld, Machlas en Ibrahimovic, kostten bij elkaar meer (ruim 18 miljoen euro) dan de totale begroting van Heerenveen. In het Zweedse elftal strijden echter twee aanvallers van Heerenveen om een basisplaats op het WK in Japan en Zuid-Korea. Aangezien spits Allbäck straks voor een gelimiteerde transfersom mag vertrekken, heeft trainer De Haan zijn opvolger Selakovic reeds aangetrokken. Gisteren viel het Zweedse duo slechts drie keer op.

Desondanks verzuimde Selakovic het duel al in de vijfde minuut een andere wending te geven na een listige hakbal van zijn landgenoot Allbäck. Zijn schot kon Ajax-keeper Grim niet verontrusten. In de 43ste minuut kopte Allbäck de bal op de paal na een voorzet van Selakovic. Het waren de voornaamste wapenfeiten van Heerenveen, dat lijdzaam toezag hoe Van Halst zijn wederopstanding bij Ajax illustreerde met een glansrol op het middenveld. Scherper had Ajax-coach Ronald Koeman het beleid van zijn ontslagen voorganger Co Adriaanse niet kunnen corrigeren door juist de naar `kleedkamer 2' verbannen Van Halst te benoemen tot de dirigent van zijn kwetsbare elftal.

Maar ook Koeman worstelt nog altijd met de erfenis van het verleden, want Ajax zou zich wel mogen spiegelen aan het aankoopbeleid van Heerenveen. Het blijft immers merkwaardig dat Ajax met Ahmed Hossam een linksbuiten van het Belgische AA Gent meende te hebben gekocht, terwijl de 19-jarige Egyptenaar gisteren met twee fraaie doelpunten onderstreepte dat hij in de spits veel beter tot zijn recht komt. Twee weken geleden zat de zichzelf `Mido' noemende aanvaller niet eens bij de selectie voor het duel met Feyenoord. Beledigd vloog hij dat weekeinde op en neer naar Cairo om vervolgens maandagavond met het tweede elftal mee te spelen.

De rebelse Hossam zinspeelde openlijk op een vertrek bij Ajax en hij onderstreepte zijn in België opgebouwde imago van playboy door vrijdag zijn peperdure Ferrari te presenteren. Hossam bekroonde zijn invalbeurt vorige week tegen De Graafschap echter met een doelpunt en gisteren verloste hij zijn trainer zelfs van een nijpend probleem. Ajax beschikt eindelijk weer over een spits die kan koppen. Bovendien bewees Hossam over meer spelintelligentie te beschikken dan zijn concurrenten Machlas en Ibrahimovic, hoewel hij volgens Koeman ,,nog slimmer'' moet worden. Nu trof Hossam gisteren in Heerenveen-verdediger Hansma ook de ideale tegenstander.

Na een slepende knieblessure moest de routinier na welgeteld één minuut speeltijd zonder balcontact gisteren noodgedwongen zijn rentree maken in de minst gepasseerde defensie van de eredivisie. Volgens coach De Haan is voorstopper Klompe de gangmaker van Heerenveen, maar hij scheurde vorige week zijn achillespees en is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Vijf keer kon Hossam tegen Heerenveen op doel koppen, maar doelman Vonk redde één keer en kreeg na rust op de doellijn assistentie van linksback Edman. Bij zijn vierde poging in de 35ste minuut had Hossam wel succes met het hoofd na een knappe voorzet van Van der Meyde, die zijn nieuwe contract tot 2005 als een bevrijding heeft ervaren.

In die fase speelde Ajax het beste voetbal tot nu toe onder leiding van Koeman, die zichzelf onlangs voorhield dat hij geen lootjes moest gaan trekken om te bepalen wie de spitspositie mocht bekleden. Voorlopig heeft Hossam het winnende lot in handen. Hij bouwde nog meer krediet op met zijn prachtige, tweede treffer in de 68ste minuut. Machlas mocht gisteren nog acht minuten meespelen, Ibrahimovic was zelfs tot derde keus gedegradeerd. Volgende week kan de rangorde weer anders zijn voor de ontmoeting met PSV. Koeman weet immers dat zijn spitsen hun snel gekrenkte ego graag boven het teambelang stellen.

Ajax

2

Heerenveen

0

Ruststand 1-0. 35. Hossam 1-0, 68. Hossam 2-0. Schds: Braamhaar. Tsch: 41.957. Gele kaarten: Chivu, Van Halst (Ajax), Lurling, Hansma, Selakovic (Heerenveen).

    • Robèrt Misset