Tipper Gore niet in Senaatsrace

Tipper Gore, de vrouw van ex-vice-president Al Gore, heeft na vier dagen spanning een eind gemaakt aan alle speculatie: zij wordt geen Democratisch kandidaat voor de dit najaar vrijkomende Senaatszetel in Tennessee.

Het gerucht kwam donderdag in omloop en werd nooit tegengesproken door `kringen rondom de familie Gore'.

Zowel ex-presidentsvrouw Hillary Clinton, nu senator voor de staat New York, als Donna Brazile, de campagneleider van Al Gore's gooi naar het presidentschap in 2000, zei dat zij met Tipper Gore hadden gesproken. Beiden bevestigden dat zij er serieus over nadacht de zetel te bevechten die haar man had bezet totdat hij in 1993 met Bill Clinton het Witte Huis betrad.

Alle overwegingen van Tipper Gore om wel en uiteindelijk niet een eigen politieke carrière na te streven zijn nog niet bekend geworden.

In een verklaring zei mevrouw Gore gisteravond dat zij had besloten ,,dat het nu niet het goede moment is om te proberen de burgers van Tennessee in de Senaat te vertegenwoordigen''.

Er stond al een landelijk veel minder bekende Democraat (Bob Clement, lid van het Huis van Afgevaardigden) gereed om zijn kandidatuur aan te kondigen.

De eventuele kandidatuur-Gore was pikant om twee redenen. Als Gore bij de verkiezingen in 2000 zijn thuisstaat had gewonnen, dan was hij nu president. Met zijn vrouw Tipper als senator zouden zijn kansen op het Witte Huis sterker zijn.

De mogelijke kandidatuur riep hier en daar ook vragen op over de blijvende steun van Tipper aan de politieke ambities van haar man en omtrent `de dynamiek van het echtpaar-Gore', zoals een krant het noemde.

Wat Al Gore zelf van de Tipper-naar-de-Senaat-gedachte vond is nog niet bekend. The Washington Post weet vandaag wel te melden dat het paar overweegt een deftig huis in Nashville, Tennessee, te kopen en dat Gore zijn baard heeft afgeschoren.

Beide gegevens lijken er op te duiden dat het Al Gore steeds meer ernst wordt met een nieuwe presidentskandidatuur namens de Democraten in 2004.