Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de onlangs met veel tamtam op de markt gebrachte digitenne, de televisie-ontvangst met dvd-kwaliteit voor iedereen. Tevens het protest van de Russische orthodoxe kerk tegen de groei van de rooms-katholieke kerk in Rusland. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Terugblik op de mond- en klauwzeercrisis die een jaar geleden in Nederland uitbrak. Verder aandacht voor het conflict tussen huisartsen en zorgverzekeraars over de vergoedingen voor avond- en weekenddiensten. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer de resultaten van een Amerikaans onderzoek naar BSE (gekkekoeienziekte) en de collegeonderhandelingen van Pim Fortuyn in Rotterdam. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRE

DNW - JE maintiendrai/Operatie opvoeding. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.32-21.28u.

Search for the Afghan Girl. De zoektocht van fotograaf Steve McCurry die na twintig jaar het groenogige Afghaanse meisje terugvond dat hij in 1984 in een Pakistaans vluchtelingenkamp fotografeerde en van wie de foto in 1985 op de cover van het National Geographic magazine werd afgedrukt. De vrouw Sharbat Gula, nu moeder van vier kinderen, leeft met haar familie in een afgelegen gebied in Afghanistan en had haar beroemde foto nog nooit gezien. National Geographic, 21.00-22.00u.

De mensen van Hotel Torarica. Vijfde aflevering over het bekendste hotel in Paramaribo volgt o.a. zwembadbeheerder André Kendo in de jungle bij het zoeken naar diverse planten voor zijn geneeskrachtige kruidenmix. Ned.1, 22.27-22.57u.

Dokument: Onbemiddelbaar. Slot van een drieluik over de verrichtingen van de Sociale Dienst in Velsen. De dienst weet niet wat hij met muzikant Yoeri van Buuren aan moet. Ned.1, 22.57-23.43u.

Van kapitaal belang. Over hoe eethuizen een Michelin-ster krijgen en de aantrekkingskracht van fastfoodrestaurants. Maar als je de restaurateurs naar hun inkomen vraagt, zwijgen ze als maffialeden – `omerta'. Canvas, 23.15-23.45u.

AMUSEMENT & KUNST

Flogiston. Discussie tussen moleculair bioloog Ronald Plasterk, filosoof Herman Philipse en evolutiebioloog Nico van Straalen over de vraag waarom de mens God heeft uitgevonden. Zij proberen een verklaring te vinden voor de menselijke godsbeleving. Plasterk zingt tevens een stuk uit de Mattheüs Passion. Ned.3, 23.12-23.53u.

Opium tv. O.m. aandacht voor het Nederlandse modeontwerpersduo Niels Klavers dat voorbereidingen treft voor modeshows in Nederland en Parijs. Ned.1, 23.43-0.07u.

FILM

The Distinguished Gentleman (Jonathan Lynn, 1992, VS). Eddie Murphy geeft een paar aardige nummertjes ten beste in karikaturale beeldenstorm tegen het Amerikaanse politieke establishment. Beroepsoplichter wordt afgevaardigde en bekeert zich tot democratisch idealisme. V8, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

. Private Parts (Betty Thomas, 1997, VS). Howard Stern, de populaire, in scabreuze teksten grossierende Amerikaanse diskjockey speelt zichzelf in betrekkelijk subtiele verfilming van zijn autobiografie. Boerenpummel uit de provincie werkt zich op tot Amerika's populairste radioster. Yorin, 21.40-23.40u., met reclame.

Carpool (Arthur Hiller, 1996, VS). Zuinig ontvangen, nogal infantiele komedie. BBC1, 1.40-3.05u.

Stunts (Mark L. Lester, 1977, VS). Actiefilm over belaagde stuntmannen is scheutig met achtervolgingen en andere stunts. Met Robert Forster. Morgen, SBS6, 13.25-15.00u., met reclame.

RADIO

Kunststof. EO-presentator Thijs van den Brink praat over praatshow Kortsluiting op vrijdag. Voorts een reportage over Meta Sound, het bedrijf dat de Nederlandse nasynchronisatie maakt van de nieuwe, uitgebreide Amerikaanse speelfilm ET die 20 jaar geleden voor het eerst in première ging. Radio 1, 19.04-20u.

De avonden. Na het uitzicht van dichter Ad Zuiderent in Amsterdam een zoektocht naar riten en symbolen rondom leven en dood. In het tweede uur praat onder anderen beeldend kunstenaar en striptekenaar Aart Clerkx over zijn werk. 747AM, 22.02-24.00u.

MadiwodoVPRO. Gesprek met oogheelkundige dr. F. Hendrikse over de liefde voor zijn vak en de huidige stand van zaken. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.