SNS zoekt nog steeds topman

Ruim een half jaar na het vertrek van bestuursvoorzitter Hans Leenaars, heeft SNS Reaal nog altijd geen opvolger voor hem gevonden. Morgen presenteert de bankverzekeraar zijn jaarcijfers.

De tweekoppige raad van bestuur wordt nu tijdelijk geadviseerd door voormalig bestuurder van Akzo Nobel, Jean den Hoed, zo heeft een SNS-woordvoerster bevestigd. Vakbond de Unie zet vraagtekens bij de traag verlopende zoektocht. ,,Het is zorgelijk dat er na ruim zes maanden nog steeds geen zicht is op een opvolger. Het bedrijf gaat zijn hoofdkantooractiviteiten concentreren in Utrecht en bij dat proces is leiding gewenst, iemand die voor concensus kan zorgen. De andere bestuursleden hebben te druk met hun portefeuilles.''

De overgebleven bestuurders zijn Cor van den Bos (tevens voorzitter hoofddirectie van verzekeraar Hooge Huys) en Rien Hinssen (voorzitter hoofddirectie SNS bank). Den Hoed was vorig jaar al aangetrokken, aanvankelijk om onderzoek te doen naar mogelijkheden om synergievoordelen te realiseren tussen de bank- en verzekeringsactiviteiten. Zijn takenpakket is nu uitgebreid.

,,Het zoeken naar een nieuwe voorzitter eist zorgvuldigheid. Mensen zijn er druk mee. Maar we hebben nog geen zicht om op korte termijn iemand aan te kondigen. Ook niet bij de presentatie van de jaarcijfers'', zegt de woordvoerster van SNS Reaal.

Leenaars kondigde in augustus 2001, minder dan een jaar na zijn aantreden, zijn vertrek aan na een conflict met medebestuurders en commissarissen over de strategie van de financiële instelling. Zijn afscheid werd uiteindelijk nog eens ruim zes weken uitgesteld.

De financiële instelling, qua omzet de zesde in Nederland, zag over de eerste zes maanden van vorig jaar de nettowinst stijgen met 3,4 procent tot 90 miljoen euro. Voor het gehele jaar verwacht de bankverzekeraar een `gematigde' groei van de winst. Dat is lager dan de doelstelling van tien procent.