Snel nieuw type traangasgranaat

Politie en marechaussee krijgen op korte termijn een nieuwe type traangasgranaten die bij ongeregeldheden boven de hoofden van demonstranten kunnen worden afgevuurd. De granaat spat na lancering in de lucht uiteen in twaalf zogeheten `cuppies'. Actievoerders kunnen dan geen granaten meer teruggooien naar de Mobiele Eenheid.

De Amsterdamse politie had tijdens het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander al de beschikking over een voorraad van de nieuwe traangasgranaten, maar heeft daar tijdens de feestelijkheden geen gebruik van gemaakt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft speciaal toestemming verleend voor de nieuwe traansgranaten, omdat voor regulier gebruik daarvan de bewapeningsregeling moet worden aangepast. In die regeling is vastgelegd welke middelen bij ongeregeldheden mogen worden gebruikt.

Minister De Vries heeft de Tweede Kamer na de huwelijksdag geïnformeerd over de speciale toestemming voor Amsterdam om de nieuwe granaten te gebruiken. De hoeveelheid die Amsterdam daarvoor had aangeschaft, was zo gering dat er geen Europese aanbestedingsprocedure nodig was. Maar omdat het contract met de huidige leverancier op korte termijn verloopt, aldus de minister, is een nieuwe aanbestedingsprocedure inmiddels wel aan de orde.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken verschilt de chemische samenstelling van de nieuwe traangasgranaten niet van de oude generatie. Alleen het omhulsel, waardoor het onmogelijk is om de granaten terug te gooien, verschilt.

De dienst logistiek van het Korps landelijke politiediensten bereidt de aanbesteding voor.