Ploeg voor zusjes Smit in de maak

De marathonschaatssters Gretha en Jenita Smit willen zich volgend jaar volledig gaan richten op het langebaanschaatsen. Marathonschaatser Erik Hulzebosch, getrouwd met Jenita, is als manager van de schaatszusjes bezig met het zoeken van sponsors voor een nieuw te vormen commerciële ploeg. De komende week heeft Hulzebosch gesprekken met twee bedrijven die geld zouden willen steken in het schaatsteam. ,,Het geld dat een bedrijf erin stopt krijgen ze dubbel en dwars weer terug.'

Waarom willen de zusjes Smit het marathonschaatsen inruilen voor het langebaanschaatsen?

Hulzebosch: ,,Ze hebben allebei jarenlang marathons gereden. Ze hebben alles gewonnen wat ze konden winnen. Gretha en Jenita zijn toe aan een nieuwe uitdaging. Die kunnen ze vinden in het langebaanschaatsen.'

Hoe zou de nieuwe ploeg eruit moeten gaan zien?

,,Naast Gretha en Jenita zijn we nog op zoek naar twee jongens. Op dit moment hebben nog geen idee wie daarvoor in aanmerking zouden kunnen komen. Op zich hoeven dat ook geen toppers te zijn. Alles hangt af van de hoeveelheid geld die we los kunnen krijgen. We willen goud halen tijdens de Spelen van Turijn in 2006. Dat kost wel wat natuurlijk. Maar het geld dat een bedrijf erin stopt krijgen ze dubbel en dwars weer terug.'

Is er ook nog plaats in de ploeg voor Marjanne, het jongere zusje van Gretha en Jenita?

,,Nee, die heeft te weinig talent.'

Gaan jullie trainingskampen beleggen in het buitenland of blijft de ploeg in Nederland?

,,We gaan absoluut niet naar het buitenland toe om te trainen. Daar word je alleen maar heel moe van. We hebben allemaal kunnen zien dat die stages in het buitenland helemaal geen effect hebben. Romme en Tuitert hebben zich een slag in de rondte getraind, maar hebben bijna niets gewonnen. Gretha is in Nederland gebleven en reed een wereldrecord op de 5.000 meter.'

Ingrid Paul wordt genoemd als coach van de nieuwe ploeg.

,,Ja, dat klopt. De meisjes zouden graag met haar werken. We zijn met haar in gesprek.'