Peterselie-slasoep

Sinds mijn dochter zelfstandig woont, merk ik dat ik een ander inkoop- en kookpatroon heb. De melkboer hoeft maar één keer in de week langs te komen, voorraden frisdrank en vruchtensappen heb ik niet eens, en brood en beleg raken niet raadselachtig in een nacht op. Voor haar hoefde ik vroeger echt niet ingewikkeld te koken. Haar voorkeur ging uit naar een stukje vlees, aardappel en groenten. Maar zij was maar net het huis uit of ik kreeg al verhalen van haar vrienden te horen hoe lekker zij kon koken! Toen zij een tijdje geleden opbelde om te vragen of zij thuis kon komen om van een zware verkoudheid uit te zieken, zei ze na het proeven van deze soep die mijn man voor haar had gemaakt: ,,Alles wat warm en vloeibaar is, is op dit moment lekker.'' Toch een compliment?

Maak de bladen van de krop sla los en gooi beschadigde bladen weg. Scheur de bladen in grove stukken, was ze en slinger droog. Verwijder de stelen van de peterselie. Was de peterseliebladen en slinger ze droog. Doe de sla, peterselie en bouillon in een zware pan en breng op een hoog vuur aan de kook. Draai het vuur matig en laat het mengsel circa 10 minuten zachtjes koken, of tot de sla en de peterselie geslonken zijn. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen.

Pureer de soep in een blender. Giet de gepureerde soep terug in de pan en schep er de slagroom door. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Houd de soep op een laag vuur warm terwijl u het garnituur maakt.

Besmeer de sneden stokbrood met de tomatensaus. Drapeer er een ansjovisfilet over en besprenkel met olijfolie. Leg de sneden brood op een bakplaat en zet ze 2 tot 3 minuten onder een hete grill tot het brood mooi krokant is.

Schep de soep in voorverwarmde soepborden, leg een tomaten-ansjovistoostje in het midden en garneer dat met een toefje peterselie. Leg de rest van de toostjes op een dienschaal en geef ze apart bij de soep.

    • Kim Maclean