Persoonlijk verslag

Wat Wim de Bie kan, kunt u ook. De Bie houdt sinds acht maanden een weblog bij. Een weblog is een combinatie van een digitaal dagboek en een eenpersoons krantje. Het genre is nu een paar jaar oud en nog steeds zeer populair.

Technisch gezien is het maken van een weblog heel eenvoudig. Er bestaan kant-en-klare online softwarepakketten als Blogger, BlogSpot en Greymatter die de grootste kluns in staat stellen een weblog te maken. Het is een kwestie van inschrijven en elke dag (een paar keer) de weblog actualiseren.

De Bie heeft het nog gemakkelijker. Nadat hij een half jaar bij BlogSpot had gebivakkeerd met zijn Bieslog, heeft de VPRO plaats voor hem ingeruimd op de webserver. Bieslog bestaat, dankzij de technische ondersteuning van de VPRO, niet alleen uit tekst en plaatjes, maar bevat ook filmpjes en geluidsfragmenten.

Samen met Annette Malherbe speelt De Bie het echtpaar Tilly en Leendert Winkelman uit Schiedorp – hij in camouflagepak, zij met `hoog haar' (geblondeerd permanent). Ze verbeelden de gemiddelde zwevende kiezer. Wat ze gaan stemmen op 15 mei weten ze nog niet. Tilly weet ook nog niet of ze wel zal stemmen. ,,Of ik gaat stemmen? Dat weet ik niet hoor. Ik weet niet of ik daar wel tijd voor heb. Ik vind het trouwens wel heel erg ouderwets. Wie gaat er vandaag de dag nog stemmen?'' begint de hilarische dialoog tussen Tilly en Leendert.

De Bie zal in ieder geval niet op Pim Fortuyn stemmen. In een aparte rubriek met de naam `Alles over die man' spuit hij zijn kritiek op Fortuyn en diens politieke analyse. ,, Maar het gaat toch om de inhoud van zijn boodschap? Die is flinterdun en misleidend. 'Het management moet gesaneerd.' Varianten op eeuwenoude ambtenarengrappen. Het werkelijke probleem is een PERSONEELSPROBLEEM. In alle sectoren. Een nieuwe generatie wil `leuk werk' op een `leuke werkplek'. Wie gaat er nou 's ochtends om zes uur demente bejaarden wassen, in een naargeestig gebouw met een depressief interieur uit de jaren zeventig, tegen een minimumloontje? De oplossing gaat jaren duren en veel geld kosten. Maar daar hoor je de Hysterische Paljas niet over.''

Leendert Winkelman stemt ook niet op Fortuyn, want hij heeft in de wachtkamer bij de dokter gehoord dat hij zijn vrouw slaat. Tilly heeft gehoord dat Fortuyn van de verkeerde kant is en heeft er geen moeite mee als hij zijn man zou slaan.

Zo leuk als Bieslog zijn de meeste weblogs niet. Toch zijn er ook `gewone' webloggers die de moeite waard zijn. Tonie's Kladblok is een van de beste Nederlandse weblogs. De student journalistiek en redacteur van Planet Internet Tonie van Ringelestijn doet in zijn kladblok dagelijks verslag van zijn werkzaamheden als internetjournalist, hij bespreekt leuke sites, geeft grappen die op het net circuleren door en bekritiseert de reguliere media. Van Ringelestijn stoort zich aan de achteloze manier waarop journalisten van papieren media jatten van collega's op het web zonder enige vorm van bronvermelding. Af en toe heeft hij aardige primeurs. Zoals de lijsten met journalisten van Symantec en Microsoft. Die zet Van Ringelestijn gewoon op zijn site zodat iedereen kan lezen hoe de bedrijven over de pers denken.

Microsoft over internetjournalist Francisco van Jole: ,,() behoeft geen uitleg. Is naast zijn betrokkenheid bij Tros Radio online een belangrijke influential die zeker speciale aanpak behoeft''.

Websites: http://bieslog.vpro.nl; www.blogger.com; www.blogspot.com; http://noahgrey.com/greysoft; www.tonie.net; http://weblog.pagina.nl

[klaver@nrc.nl] Marie-José Klaver beantwoordt vragen over internet en reageert op bijdragen van lezers. Heeft u een vraag of suggestie, stuur dan een e-mail naar klaver@nrc.nl. Antwoorden en reacties zijn op www.nrc.nl/internet te lezen.

    • Marie-José Klaver