Nereus sterk in vierkamp

Diederik Simon kan zich een leven zonder roeien niet voorstellen. Voor een studie mist hij de zelfdiscipline en in een maatschappelijke carrière kan hij zich geen interessante baan bedenken.

De boten van de Amsterdamse studentenroeivereniging Nereus domineerden afgelopen weekeinde de eigen roeivierkamp. Op de Amstel bleef zowel de mannen- als vrouwenacht ongeslagen.

De coryfeeën van het Nederlandse roeien, Michiel Bartman en Diederik Simon, wonnen aangevuld met Coen Eggenkamp, Ivo Snijders, Gerard van der Linden, Thomas Dirksmeier, Tijs Groot, Gijs Vermeulen en stuurman Chun Wei Cheung het dertigste officieuze nationale allround roeikampioenschap. Laura Posthuma, Femme Harinck, Marlou Scholtes, Pauline Heijblom, Christine Vink, Sarah Siegelaar, Marloes Bolman, Femke Dekker, en stuurvrouwe Mai Thieme, wonnen bij de vrouwen.

Het roeiseizoen begint traditioneel met de vierkamp. Toproeiers varen de openingsklassieker doorgaans in verenigingsverband, soms wordt met combinatieploegen gestreden tegen nationale formaties. Twee jaar geleden kreeg de Holland Acht opdracht de vierkamp met ruime afstand te winnen. Oud-bondscoach Kris Korzeniowski was woedend dat een nederlaag ternauwernood werd voorkomen toen op de sprint een concurerend schip Oranje tot op drietiende van een seconde naderde. Op de 750 meter behield het bondsteam slechts 3,2 seconde voorsprong. De Oude Acht van Nereus werd nu alleen op de supersprint bijgehouden, de concurrerende verenigingsploeg werd tijdens de vijf kilometer achtervolgingsrace net niet ingehaald.

Simon (samen met Bartman olympisch kampioen met de Holland Acht in 1996, vier jaar later zilver in de dubbelvier) won ook de vierkamp voor eerstejaarsachten. Als trainer. ,,In zo'n wedstrijd heeft coachen voor mij een hogere prioriteit dan mijn eigen optreden.''

Het toernooi is voor beginnende ploegen een belangrijk testmoment: op de lange afstanden wordt duidelijk hoe het schip de Head of the River zal varen op 24 maart, uit de 750 meter blijkt hoe goed de ploeg baanwedstrijden aan kan. Nereus' 'beginnelingen' gaven alleen de 250 meter uit handen.

Tien jaar geleden won Simon zijn eerste wedstrijd in de Jonge Acht: de 20ste roeivierkamp. Het tweede seizoen roeide Simon in een vier, daarna in een twee-zonder. Hij zette zijn zinnen op een plaats in de Holland Acht, hetgeen lukte. Begin 1996 zat Simon aan boord van de Holland Acht en won hij hetzelfde jaar in Atlanta olympisch goud.

,,Men herkent me als ik coach niet meer, ik ben dan totaal anders. Aspecten die in mijn eigen roeien belangrijk zijn, vind ik als coach vaak onbelangrijk,'' aldus Simon. ,,Ik ga niet het hele jaar door uitgekiend leven, daar heb ik geen zin in. Het komt er op neer dat ik zeg dat mijn roeiers gezond moeten leven terwijl ik zelf alleen pannenkoekjes met stroop naar binnen werk en laat naar bed ga.'' Naarmate het seizoen vordert, past Simon zijn levensstijl enigszins aan, omdat hij merkt dat het zijn prestaties dan ten goed komt.

Roeien alleen motiveerde Simon niet langer. Coaching brengt de broodnodige variatie. Daarnaast was hij groot voorstander van de overstap van de scullvier, waarin samen met Bartman, Geert Cirkel en Dirk Lippits zilver werd veroverd op WK 2001, naar de boord-vier. ,,Dat `dubbelvieren' was gewoon uitgekauwd. Op een gegeven moment moet je niet blijven doorsudderen, dan wordt het eentonig. We zijn op het goede moment iets anders gaan doen'', zei Simon.

De roeier is altijd op zijn vereniging bij de Berlagebrug in Amsterdam te vinden. Pas in de avond keert Simon terug naar huis. ,,In grote lijnen bestaat mijn leven uit Nereus en roeien. Ik vind het geen straf.'' Soms vraagt de 31-jarige zich af hoe lang het leven op de studentenclub kan doorgaan. Een leven naast roeien bestaat voor Simon niet. ,,Studeren was een drama, niets voor mij. Ik heb er geen discipline voor. Een maatschappelijke carrière? Wat voor enorm leuk werk doen al die mensen dan? Er zijn nog genoeg groeimogelijkheden binnen Nereus.''

    • Sybrand Treffers