Nederlanders bij busongeluk omgekomen

Bij een frontale botsing tussen een Italiaanse vrachtwagen en een Nederlandse touringcar op de snelweg A31 ten zuiden van de Oost-Franse stad Metz zijn afgelopen nacht zeven doden gevallen, onder wie vijf Nederlanders. Vrijwel alle 59 passagiers van de bus raakten gewond, van wie drie ernstig.

Tot de doden behoorden de 29-jarige chauffeur van de bus, de berijder van de Italiaanse vrachtauto en diens bijrijder. De Italiaanse vrachtwagenchauffeur die in zuidelijke richting reed, verloor vanochtend kort na 3 uur de macht over het stuur, waarna zijn voertuig de vangrail ramde, op de andere weghelft belandde en op de Nederlandse touringcar botste. De Franse onderprefect Eric Pélysson vermoedt dat de Italiaanse chauffeur onwel is geworden of in slaap is gevallen.

Het aantal dodelijke slachtoffers kon vanmorgen nog niet precies worden vastgesteld. Het Nederlandse gezelschap was op de terugweg naar huis, na een vier dagen durende wintersportvakantie in het Franse Valmorel bij Moûtiers, ten zuiden van Albertville. De bus is eigendom van bedrijf Henk Lanting uit Klazienaveen (Drenthe) en reed voor reisbureau Bizz Travel uit Groningen. De passagiers zouden in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht worden afgezet.

Achter de bus reed toevallig een touringcar van Veenstra Reizen uit het Friese Buitenpost met medisch personeel, dat onmiddellijk eerste hulp verleende. Twee artsen zijn ter plaatse achtergebleven, de rest van het gezelschap heeft de reis voortgezet. Twee van de gewonden zijn per helikopter naar een ziekenhuis in Nancy vervoerd. De andere gewonden en inzittenden zijn overgebracht naar het ziekenhuis Bon Secours in Metz, waar psychologen van het Rode Kruis hen opvingen. Het Rode Kruis wordt bijgestaan door drie tolken, onder wie de consul van het Belgische consulaat in Metz.

Vanochtend vroeg is een rampenteam van alarmcentrale Elvia naar Metz vertrokken. Elvia heeft een alarmnummer opengesteld voor mensen die informatie willen over verwanten. [Vervolg BUSONGELUK: pagina 3]

BUSONGELUK

Hulp kwam vertraagd op gang

[Vervolg van pagina 1] De alarmcentrale Elvia kon vanochtend nog geen uitsluitsel geven over de identiteit van de slachtoffers. ,,We proberen eerst de familieleden te bereiken'', aldus een woordvoerder van Elvia.

Een medewerker van het Nederlandse consulaat in Straatsburg is op de plek van het ongeluk aangekomen. Hij zal onder meer bezoeken brengen aan de gewonden in de ziekenhuizen. Ook directeur A. Hendriks van reisbureau Bizz Travel is onderweg naar de rampplek. Zijn kleine reisorganisatie, die jaarlijks 24.000 wintersport- en 12.000 zomerreizen verkoopt aan individuele reizigers, is nooit eerder bij ernstige ongelukken betrokken geweest.

De Franse hulpverleners arriveerden pas 22 minuten na het het ongeluk bij de slachtoffers, in plaats van de gebruikelijke vijf à tien minuten. Sous-prefect Pélysson schrijft de vertraging toe aan mogelijke taalproblemen en onwetendheid ten aanzien van het Europese alarmnummer 112. ,,In paniek weten buitenlanders vaak niet of ze op hun mobiel daarvóór de internationale nummers en het landnummer moeten intoetsen. Dat hoeft niet.''

Onmiddellijk na het ongeval zette de Franse autoriteiten een noodplan in werking. De A31 bij Moulin-Les-Metz, waar de botsing plaatsvond, is lange tijd in de zuid-noord richting gestremd geweest.