Moordzaak-Cools: zelfmoord verdachte

De Belgische en Waalse ex-minister Alain van der Biest, hoofdverdachte van de moord op politicus André Cools, heeft afgelopen nacht zelfmoord gepleegd. Dit hebben Belgische media gemeld. De 58-jarige Van der Biest nam in het huis van zijn overleden moeder een overdosis geneesmiddelen. Hij liet een afscheidsbrief achter aan z'n vrouw, waarin hij zijn onschuld volhield.

De Waalse socialist Van der Biest had waarschijnlijk eind dit jaar terecht moeten staan, omdat hij opdracht zou hebben gegeven partijvoorzitter André Cools te vermoorden. Cools werd in 1991 in Luik doodgeschoten. Twee Tunesische huurmoordenaars werden in 1998 tot 20 jaar cel veroordeeld. Toenmalige medewerkers van Van der Biest worden verdacht van medeplichtigheid.

Van der Biest zou volgens Belgische media de laatste tijd depressief zijn geweest. Hij zat al enkele keren vast wegens de moordzaak. Eind vorig jaar werd hij opnieuw aangehouden, maar hij kwam na een beroep van z'n advocaat een paar dagen later weer vrij. ,,Weer wordt een onschuldige in de gevangenis gezet'', zei de ex-minister toen hij thuis werd opgehaald.

Het onderzoek naar de geruchtmakende moord op PS-leider Cools zat jarenlang muurvast, totdat in 1996 een anonieme getuige opdook. Van der Biest zat toen enkele maanden in de cel. Aanvankelijk waren er speculaties dat de moord te maken had met corruptie-zaken.

Zo werd een verband gelegd met de Agusta-affaire, de aankoop van Italiaanse gevechtshelikopters waarbij smeergeld werd betaald aan de socialisten.

Naderhand werd steeds duidelijker dat Cools de carrière van Van der Biest wilde breken. Deze had zich echter steeds meer omringd met verdachte figuren uit het Italiaanse criminele milieu in Luik. Een aantal van hen is verdachte in de moordzaak. Op Van der Biests kabinet zou sprake zijn geweest van financieel gesjoemel. Ook had Van der Biest een drankprobleem.

Alain van der Biest werd in 1988 minister voor Pensioenen in het kabinet-Martens. Twee jaar later werd hij minister voor Interne Aangelegenheden in de Waalse deelregering. Ex-premier Martens bestempelde hem vanmorgen als een ,,kunstenaar'' met groot schrijftalent en ook een zachtmoedig man, die eigenlijk niet in de politiek thuishoorde. PS-leider Elio di Rupo noemde de zelfmoord ,,dramatisch'' voor de familie en sprak tegelijk de hoop uit dat de volledige waarheid van de zaak-Cools aan het licht komt. De Luikse procureur zei dat het onderzoek door Van der Biests dood wordt bemoeilijkt.