Hongerstaker Turkije overleden

Opnieuw is afgelopen weekeinde een Turkse gevangene gestorven als resultaat van de massale hongerstaking uit protest tegen de gevangenishervorming in Turkije. De 30-jarige Dogan Tokmak was het 48ste slachtoffer van de hongerstaking, en de zesde dit jaar. In oktober 2000 begonnen honderden extreem-linkse gevangenen de hongerstaking uit protest tegen de maatregel gevangenen in cellen van maximaal drie man onder te brengen in plaats van met tientallen in een zaal. Ze vinden dat ze op die manier geïsoleerd worden en blootgesteld zijn aan de willekeur van de cipiers. De Turkse regering sluit een terugkeer naar het oude systeem uit, omdat de grote zalen opstanden, gijzelingen en samenzweringen bevorderden. De hongerstakers verlengen hun protest door water met suiker en met zout te drinken en vitaminen te nemen.