Grote klant van Andersen stapt op

Andersen Nederland heeft afgelopen weekend één van haar grootste klanten verloren. Het Amerikaanse voedingsconcern Sara Lee zegde de relatie met Andersen op nadat de accountants- en adviesfirma vrijdag strafrechtelijk is beschuldigd voor het vernietigen van documenten van de failliete energiehandelaar Enron. In Utrecht staat het hoofdkantoor van Sara Lee/Douwe Egberts, van waaruit onder meer de wereldwijde productie, verkoop en marketing voor koffie en thee wordt bestuurd.

Bestuursvoorzitter J. Dalhuisen van Andersen Nederland bevestigt dat Sara Lee voor Nederland ,,één van de tien grootste klanten is''. ,,Het is uiterst vervelend. Maar Sara Lee heeft uitsluitend de accountantscontrole opgezegd. Het fiscale advies en andere diensten blijft het bedrijf van ons afnemen.'' Dalhuisen wil niet zeggen hoeveel omzet in Nederland weglekt met het vertrek van Sara Lee/DE, waarvan bij het Nederlandse deel bijna 3.500 mensen werken. Andersen is 37 jaar de accountant geweest van Sara Lee. Naar verluidt neemt Pricewaterhousecoopers de boekencontrole over.

Sara Lee behoorde tot de grootste 20 klanten van Andersen wereldwijd. Eerder vertrokken al bedrijven als farmaceut Merck en pakketvervoerder Fedex. Ook de Amerikaanse overheid heeft de relatie met Andersen beëindigd.

Volgens bestuursvoorzitter Dalhuisen heeft nog geen enkel Nederlands bedrijf Andersen als accountant buiten de deur gezet. Andersen Nederland controleert onder meer de boeken van beursgenoteerde bedrijven als Versatel, UPC, Vedior, KPNQwest, CMG en Exact. Verder is een groot deel van de omzet afkomstig van Amerikaanse bedrijven met vestigingen in Nederland.