Geweld hindert missie Zinni in Israël

De Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni is er niet in geslaagd nog voor de komst van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney naar Israël, vanmiddag, het Israëlisch-Palestijnse geweld met een staakt-het-vuren af te koelen. Zinni heeft wel enige vooruitgang geboekt door het op gang brengen van besprekingen tussen Israëlische en Palestijnse commandanten, maar zijn missie wordt door aanhoudend geweld geplaagd.

Gisteren vielen bij twee Palestijnse zelfmoordaanslagen nabij Tel Aviv en in het geannexeerde deel van Jeruzalem een Israëlische dode en tientallen gewonden. Een Palestijnse schutter opende gisterochtend het vuur op omstanders in een drukke straat in Kfar-Saba, een stadje nabij Tel Aviv. Een achttienjarig meisje werd gedood. Ruim twee uur later werd Israël opgeschrikt door een Palestijnse zelfmoordaanslag op een bus in Jeruzalem. Tientallen mensen werden bij de aanslag licht gewond. Beide daders vonden de dood.

Ondertussen houden de waarschuwingen van Israëls veiligheidsdiensten aan voor nieuwe Palestijnse aanslagen in Israël en in de bezette gebieden. Leger en politie worden langs de lange oude grens met Jordanië op de Westelijke Jordaanoever in staat van hoge paraatheid gehouden.

Volgens de Israëlische media droeg premier Ariel Sharon gisteren, toen hij over de aanslag in Kfar-Saba werd ingelicht, minister van Defensie Benjamin Ben Eliezer op ,,hun hoofden er af te halen''. Hij doelde kennelijk op de hoofden van de leiders van Palestijnse organisaties.

Wegens de aanwezigheid van Zinni en de komst van Cheney gingen Israëlische vliegtuigen en helikopters na de aanslagen van gisteren niet de lucht in om Palestijnse doelen te bombarderen. Wel ontvoerden speciale Israëlische eenheden vannacht uit een aantal plaatsen in Palestijns gebied zeven leden van de verschillende Palestijnse organisaties.

Met name wegens de intensiteit van het Israëlisch-Palestijnse conflict is vice-president Cheney de afgelopen dagen bij zijn rondreis door het Midden-Oosten althans officieel bij de Arabische leiders op verzet gestuit tegen Amerikaanse plannen om het bewind van de Iraakse president Saddam Hussein omver te werpen. Ook in het Golfgebied drukten de leiders het afgelopen weekeinde tegenover hem in plaats daarvan hun grote bezorgdheid uit over het geweld tussen Israël en de Palestijnen. ,,Dat is een zorg voor iedereen in dit deel van de wereld'', erkende Cheney gisteren in Qatar.

Nu de Amerikanen daarom merkbaar druk op Israël uitoefenen en met grote steun vanuit de EU voor zijn politieke standpunten, heeft ondanks Israëls militaire overmacht de Palestijnse leider Yasser Arafat het gevoel de diplomatieke wind in de zeilen te hebben. Harde Palestijnse eisen betreffende het terugtrekken van alle Israëlische troepen uit de autonome Palestijnse gebieden – nu nog onder andere in Bethlehem en in de Gazastrook – stonden gisteren een doorbraak van de missie van Zinni in de weg. De Palestijnen zijn ook niet bereid om leden van de extremistische organisaties Islamitische Jihad en Hamas te arresteren. Dat heeft overigens niet alleen te maken met Palestijnse solidariteit tegen het Israëlische machtsvertoon maar ook met de systematische afbraak door Israël van de Palestijnse militaire infrastructuur.

Radio Israël meldde vanmorgen dat in de loop van de dag wel de hoge Israëlisch-Palestijnse commissie, onder Amerikaans toezicht, bijeen zal komen om over een bestand en verdere terugtrekking van Israëlische troepen uit Palestijnse gebieden te spreken.