FBO niet ongerust

Directeur Gerard Slager van de werkgeversorganisatie FBO zegt niet ongerust te zijn over de jaarcijfers die de voetbalbond KNVB vandaag heeft bekend gemaakt.

Hieruit blijkt dat de clubs in het betaalde voetbal een schuld hebben van 26,212 miljoen euro. ,,Die totaalcijfers zeggen me niets, het ligt eraan hoe ze zijn verdeeld'', zegt Slager. ,,In theorie kan het verlies bij één club zitten. Natuurlijk is dat niet zo.''

Dat misschien wel het faillissement dreigt voor bepaalde clubs, zoals Emmen en TOP OSS, is voor Slager ook geen reden tot bezorgdheid. Slager: ,,Clubs bepalen zelf of ze failliet gaan. Er is altijd nog een ontsnapping voor clubs.''

Nederland is volgens de KNVB niet te klein voor 36 profclubs, maar de Nederlandse markt is wèl te klein voor 36 profclubs met een begroting van bijvoorbeeld minimaal 5 miljoen euro. Directeur Henk Kesler: ,,Ik pleit daarom voor een nieuwe competitiestructuur, met een promotie en degradatieregeling tussen de eerste divisie en een Topklasse.''

Slager pleit onder meer voor een gezamenlijke exploitatie en een centrale marketing, zoals in de Spaanse Primera Division.