Dreigende vormcrisis PSV in cruciale fase

PSV maakte gisteren geen seconde de indruk van een ploeg die serieus meestrijdt om het kampioenschap van Nederland. De Eindhovenaren mochten achteraf nog blij zijn dat het zwakke optreden tegen Vitesse werd beloond met een punt. Omdat de concurrentie geen misstap beging, groeide de achterstand op Ajax en Feyenoord met nog acht wedstrijden te spelen tot respectievelijk vier en twee verliespunten.

Met strakke gezichten liepen de PSV'ers na afloop de catacomben van het uitverkochte Gelredome binnen. Voor de tweede keer binnen een week eindigde een wedstrijd die eigenlijk gewonnen had moeten worden in een teleurstellend gelijkspel. En net als in de thuiswedstrijd vorige week in het UEFA-Cuptoernooi tegen Feyenoord mocht PSV ook geen moment aanspraak op een zege maken.

PSV heeft aanstaande donderdag in De Kuip de kansen om in het Europese bekertoernooi verder te komen nog in eigen hand. Maar in de competitie is de landskampioen afhankelijk geworden van de prestaties van de nummers een en twee in de rangschikking en moet PSV hopen op nederlagen van de rivalen. Volgende week komt koploper Ajax in Eindhoven op bezoek en kan PSV zijn achterstand voor een deel goed maken.

Dat PSV in de slotfase van de competitie met maar liefst 28 verliespunten nog steeds niet helemaal afgeschreven mag worden als kampioenskandidaat, heeft de ploeg louter te danken aan de misstappen die Ajax en Feyenoord de voorbije maanden begingen. PSV wist na de winterstop de achterstand die het in de desastreuze eerste helft van het seizoen had opgelopen, vrijwel helemaal weg te werken. Maar juist op het moment dat de prijzen verdeeld gaan worden, dreigt de ploeg van coach Gerets opnieuw in een vormcrisis terecht te raken.

Met name de smalle basis van de selectie breekt PSV dit seizoen keer op keer op als de ploeg te maken krijgt met blessures en schorsingen. Tegen Vitesse kon Gerets niet beschikken over de geschorste Hofland en de geblesseerden Vogel, Bouma en Bøgelund. Op de reservebank van PSV zaten slechts vijf wisselspelers in plaats van de gebruikelijke zeven.

De voor volgend seizoen al afgeschreven Nikiforov en de blessuregevoelige Faber vormden gisteren voor de verandering het hart van de defensie. En in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Feyenoord mocht de Georgiër Gakhokidze in de basis beginnen tegen het eveneens zwaar gehavende Vitesse. Gakhokidze is vaak een ideale invaller gebleken, maar als basisspeler stelde hij gisteren opnieuw teleur. In de rust werd hij vervangen door De Jong.

Het gelegenheidselftal van PSV werd door Vitesse van het begin onder druk gezet. In de eerste 45 minuten kregen de Eindhovenaren geen moment vat op het spel van de Arnhemmers. Waterreus, Faber, Ooijer en Van Bommel waren de enige PSV'ers die hun niveau haalden. Dat is bij lange na niet genoeg voor een elftal met titelaspiraties.

Sterspeler Van Bommel sleurde en zwoegde op het middenveld, maar werd in zijn goede bedoelingen vaak niet begrepen door zijn slordig spelende ploeggenoten. De enige kans die PSV in de eerste helft kreeg was dan ook voor Van Bommel zelf. Met een afstandsschot wist hij bijna Jevric te verschalken, maar de Vitesse-doelman zag tot zijn geluk dat de door zijn vingers geglipte bal naast stuiterde.

De PSV-aanvallers Vennegoor of Hesselink en Kezman (dit seizoen samen goed voor dertig doelpunten) bewezen opnieuw dat ze geen ideaal duo vormen. Beide spitsen beleefden tegen de Vitesse-verdedigers Knol en Stefanovic een offday. Kezman kreeg in de hele wedstrijd een kleine kans, terwijl Vennegoor of Hesselink geen een keer gevaarlijk werd. De laatste 23 minuten van de wedstrijd mocht Bruggink het proberen in plaats van Vennegoor of Hesselink, maar ook de nummer tien van PSV kon de wedstrijd niet openbreken. Na 26 wedstrijden lijkt Gerets nog altijd het ideale spitsenkoppel niet te hebben gevonden.

Omdat Vitesse in negentig minuten ook niet verder kwam dan wat halve kansjes en een schot van Amoah op de lat zagen de 26.000 toeschouwers in Arnhem een weinig verheffend schouwspel. Halverwege de tweede helft realiseerden beide ploegen zich dat er niet veel meer te behalen was dan een doelpuntloos gelijkspel. Zowel PSV als Vitesse had in de strijd om Europees voetbal vooraf echter op meer gehoopt dan een schamel punt.

Vorig seizoen was PSV aan het einde van de competitie nog heel tevreden toen de ploeg Arnhem met een dodelijk saaie 0-0 verliet. Vlak voor dat duel hadden de Eindhovenaren namelijk gehoord dat concurrent Feyenoord een nederlaag had geleden. ,,Toen liepen we hier de polonaise met een feestneus op en nu balen we van hetzelfde resultaat'', zei PSV-doelman Waterreus. ,,Maar dat neemt niet weg dat we vandaag hadden willen winnen. De conclusie is echter dat ons spel gewoon niet goed genoeg was. We moeten niet vergeten dat we het seizoen gewoon bagger begonnen zijn. We hebben er slechter voorgestaan. Op dit moment kunnen we nog steeds kampioen worden. Er is bij ons geen reden voor paniek.''

Vitesse

0

PSV

0

Ruststand 0-0. Schds: Luinge. Tsch: 26.000. Gele kaart: Kezman (PSV).

    • Koen Greven