Doodslag na optreden bij Springer

Ralf Panitz wordt ervan verdacht op 24 juli 2000 in een vlaag van woede zijn ex-vrouw Nancy Campbell te hebben doodgeslagen. Het zou een gewone zaak van huiselijk geweld zijn geweest, ware het niet dat Panitz voor zijn vermeende daad naar een aflevering van The Jerry Springer Show had zitten kijken waarin zij samen figureerden.

In de eerder opgenomen aflevering confronteerde de voormalig klusjesman Campbell met zijn huidige echtgenote Eleanor. Het was een typische Jerry Springer-uitzending. Campbell was naar de studio gekomen in de veronderstelling dat haar ex het weer goed zou willen maken. Onder luid gejoel van het publiek vertelde Panitz echter dat hij in het geheim getrouwd was. Vervolgens schold hij Campbell de huid vol.

Wat er precies is gebeurd na het zien van de show is onduidelijk. Enkele uren na de uitzending werd Campbell levenloos aangetroffen in haar huis in Sarasota, in de Amerikaanse staat Florida. De lijkschouwer vertelde de lokale krant The Sarasota Herald Tribune dat het gezicht van de vrouw zo ernstig was geslagen, dat ze vrijwel onherkenbaar was. Volgens de advocaat van Panitz heeft Campbell na het zien van de Springer-Show een hartaanval gekregen.

Onderwerp van discussie is deze week in de rechtszaal in hoeverre talkshowpresentator Jerry Springer en zijn producenten medeplichtig zijn aan de moord. Volgens The Sarasota Herald Tribune stond Panitz bekend als een gewelddadig man, die eerder veroordeeld was wegens mishandeling. De makers van de talkshow hadden dat moeten weten.

De katalyserende rol van de show kan gevolgen hebben voor Springer. In 1995 werd een gast van The Jenny Jones Show, Scott Amedure, door een andere gast, Jonathan Schmitz, doodgeschoten. Amedure had tijdens de opnames zijn homoseksuele fantasieën over Schmitz onthuld. Hoewel het fragment niet was uitgezonden, voelde Schmitz zich vernederd. De producenten van die show moesten 25 miljoen dollar betalen aan de nabestaanden van Amedure. De advocaat van die nabestaanden verdedigt nu Panitz.